SFF magnet za najpoznatije svjetske umjetnike

Sarajevo Film Festival, Angelina Jolie, Brad PittOd 1995. godine do danas Sarajevo film festival su posjetila najpoznatija imena iz svijeta filmske umjetnosti i javnog života među kojima se našao i veliki broj dobitnika Oscara.

Kada je Sarajevo Film Festival doživio svoj prvijenac 1995. godine, ratni vihor na Balkanu još nije bio stišao, i bilo je malo onih koji su tada iskreno vjerovali da će ovu najveću balkansku smotru filmova narednih godina posjetiti najpoznatija imena iz svijeta filmske umjetnosti i javnog života među kojima se našao i veliki broj dobitnika Oscara.

Od prvog održavanja SFF-a do danas ovaj festival je posjetilo na stotine poznatih ličnosti iz svijeta filma, ali i ostalih umjetnosti.

SFF je 2004. godine posjetio slavni holivudski glumac John Malkovich. Za ulogu Mr. Willa, u filmu “Mjesto u srcu” 1984. godine, Malkovich je nominiran za Oscara.

Također, 2005. godine SFF je posjetio veliki broj uglednih svjetskih imena među kojima se posebno izdvaja Alexander Payne, poznati američki filmski redatelj i scenarist. Za film “Sideways” 2005. godine je osvojio Oscara za najbolji adaptirani scenarij.

Već naredne godine na SFF-u se pojavio i Bono Vox, poznati irski muzičar, aktivist, frontmen irske grupe U2, ali i prijatelj Sarajeva i BiH. Danas je Bono poznat i kao politički aktivist i borac protiv ekstremnog siromaštva i AIDS-a. Bono je nominiran za nagrade Oskar, Zlatni Globus, Grammy i Nobelovu nagradu za mir, za koju je nominiran čak tri puta.

Nadalje, 2007. godine SFF je posjetio poznati američki pisac, filmski redatelj i producent Michael Francis Moore, koji je i redatelj dokumentarnih filmova: Ludi za oružjem, Fahrenheit 9/11, Bolesno, Kapitalizam, koji su postali najgledaniji dokumentarni filmovi svih vremena. Magazin “Time” proglasio ga je 2005. godine jednim od 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu.

Iste godine, crvenim tepihom SFF-a prošetao se i poznati njemački reditelj porijeklom iz Turske Fatih Akin, kao jedan je od najpoznatiji evropskih reditelja. Jedan od njegovih najboljih filmova “Na ivici raja” izazvao veliku pažnju ljubitelja filma u svijetu.

Kevin Spacey, američki filmski i pozorišni glumac i reditelj, posjetio je SFF 2008. godine. Spacey je prvog Oscara dobio za film “Privedite osumnjičene”, dok je 1999. godine osvojio Oscara za najboljeg glavnog glumca u filmu “Vrtlog života”.

Naredne, 2009. godine SFF je imao čast da ugosti američku glumicu Gillian Anderson, koja je javnosti najpoznatija po ulozi Dane Scully u kultnoj znanstveno-fantastičnoj seriji “Dosjei X”.

Također, 2010. godine SFF je posjetio poznati američki filmski glumac i redatelj Morgan Freeman, koji je postao poznat u devedesetima nakon što je nastupio u mnogim uspješnim holivudskim filmovima.

Već 2011. godine SFF je posjetio još jedan poznati američki glumac, producent i aktivist Brad Pitt koji je postao slavan sredinom devedesetih nakon pojavljivanja u nekoliko velikih holivudskih filmova. Bio je nominiran za Oscar, a osvojio je Zlatni globus, oboje za svoju ulogu u filmu “Dvanaest majmuna”.

Naredne godine posjetioci na SFF-u su imali veliku čast da gledaju poznatu američku glumicu Angelinu Jolie, dobitnicu tri Zlatna globusa i Oskara za najbolju sporednu ulogu. Jolie je, također, UNHCR-ova ambasadorica dobre volje i veliki prijatelj Sarajeva i BiH.

Od ostalih poznatih ličnosti koje su posjetile SFF izdvajamo i Stevena Vincenta, poznatog američkog glumca i filmskog režisera, koji se nakon nastupa u filmu Reservoir Dogs nametnuo kao jedan od najprepoznatljivijih i najhvaljenijih tumača karakternih uloga u Hollywoodu.

U prvim godinama održavanja SFF je posjetila Susan Sontag, američka publicistkinja, koja je bila i veliki borac za ljudska prava i oštar kritičar društvenih zbivanja. Građani Sarajeva je pamte kao osobu koja je među prvima govorila da se na području BiH dešava genocid.

SFF je posjetio i legendarni francuski glumac, osvajač nagrade Zlatni globus i nominiran za Oscara, Gerard Xavier Marcel Depardieu. Glumi od 1973., te je u dosadašnjoj karijeri ostvario 70-tak uloga u velikim filmskim ostvarenjima.

Također, crvenim tepihom SFF-a se prošetao i poznati engleski glumac Jeremy John Irons koji je glumio u niz filmova među kojima se posebno ističe uloga Claus von Bulowa u filmu “Reversal of Fortune” za koju je nagrađen Oscarom.

SFF je svojim prisustvom uveličao i britanski režiser Mike Leigh koji se u skoro 40 godina dugoj filmskoj karijeri istakao kao jedan od najvećih filmaša i autora britanskog novog filma. Njegovi filmovi su dobili mnogo međunarodnih nagrada i nekoliko oskarovskih nominacija.

I to nije kraj, jer je na SFF posjetio i Nicholas King Nolte, američki glumac, producent i model, nominiran za nagradu Oscar. Nolte je u dosadašnjoj karijeri ostvario 50-tak uloga, zatim Mickey Rourke, američki glumac, scenarista i bivši bokser, a pojavljuje se najčešće u glavnim ulogama filmskih akcija, drama i trilera.

Također, i ove godine SFF je posjetio veliki broj poznatih svjetskih ličnosti među kojima se nalazi i poznati glumac i producent, UNICEF-ov ambasador dobre volje Danny Glover, zvijezda filma “Smrtonosno oružje”.

Posted by on 2013-08-23. Filed under Kultura, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login