SFF: Oskarovac Eugenio Caballero otvara Talents Sarajevo

Produkcijski dizajner Eugenio Caballero, dobitnik nagrade Oscar za rad na filmu Guillerma del Tora “Panov labirint”, otvorit će program Talents Sarajevo 25. Sarajevo Film Festivala.

Eugenio Caballero
Eugenio Caballero

Caballero će predavanjem o svom radu poželjeti dobrodošlicu za 60 mladih glumaca, reditelja, scenarista, producenata, montažera, filmskih kritičara i direktora fotografije iz jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza.

Radio je na oko 30 filmova, od čega je na 20 od njih radio kao produkcijski dizajner. Sarađivao je sa više istaknutih reditelja i rediteljica, uključujući Jima Jarmuscha (Granica kontrole), Baza Luhrmanna (Romeo i Julija), Sebastiana Cordera (Vijesti, Gnjev i Izvještaj sa Europe), Floriju Sigismondi (The Runaways), Claudiju Llosa (Glavu gore, ne plači), Fernanda Eimbckea (Klub Sendvič) i Carlosa Cuarona (Rudo i Cursi).

Pored nagrade Oscar za najbolju scenografiju, za rad na filmu “Panov labirint” (2006) osvojio je i nagradu Ariel, nagradu Udruženja scenografa (najprestižniju nagradu u ovoj oblasti), nagradu Udruženja filmskih kritičara Los Angelesa te je nominovan za nagradu BAFTA.

Za rad na Oscarom nagrađenom filmu Alfonsa Cuaróna “Roma” (2018), nominovan je za brojne nagrade, uključujući Nagradu udruženja kritičara, Nagradu udruženja scenarista, te nagrade BAFTA i Oscar.

Caballero je sedam puta nominovan za najprestižniju filmsku nagradu u Mexicu “Ariel”, a dva puta ju je i osvojio. Bio je član žirija na brojnim međunarodnim filmskim festivalima. Član je Akademije za filmsku umjetnost i nauke, AMPAS, te meksičke i španske Filmske akademije, saopćeno je iz SFF-a.

Posted by on 2019-07-05. Filed under Kultura, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login