SFF: Predstavljanje ostvarenja reditelja Atoma Egoyana

Sarajevo Film FestivalSarajevo Film Festival (SFF) će u programu Posvećeno predstaviti ostvarenja reditelja Atoma Egoyana, kojem će biti uručeno i Počasno Srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti, najavljeno je iz Press službe SFF-a.

Petnaest igranih filmova i niz drugih projekata Atoma Egoyana osvojili su brojne nagrade na međunarodnim filmskim festivalima, uključujući Veliku nagradu žirija i Nagradu međunarodnog udruženja filmskih kritičara na Filmskom festivalu u Kanu, dvije nominacije za Oskara, kao i niz drugih priznanja.

Sa svojim je filmovima osvojio ukupno 25 Genies nagrada, uključujući i onu za najbolji film, kao i nagradu Sajma knjige u Frankfurtu za najbolju filmsku adaptaciju književnog djela.

Brojne retrospektive Egoyanovih ostvarenja upriličene su širom svijeta, uključujući i onu u Centru Pompidou u Parizu gdje je prikazan njegov cjelokupni opus, kao i u Španskoj filmoteci u Madridu, Muzeju pokretnih slika u New Yorku i Kraljevskoj kinoteci u Briselu.

Posted by on 2015-07-31. Filed under Kultura, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login