SFF: Predstavljen Takmičarski program za igrani film i program U fokusu

U kinu Meeting Point je predstavljen takmičarski program 24. Sarajevo Film Festivala (SFF) za igrani film i program U fokusu. Ovogodišnji SFF bit će održan od 10. do 17. augusta.

Takmičarski program 24. SFF-a donosi četiri svjetske premijere, jednu međunarodnu premijeru te pet regionalnih filmskih premijera.

Sarajevo Film FestivalFilmovi koji će na SFF-u imati svoje premijerne projekcije u svijetu su: “Jedan i po princ”, film rumunske rediteljice Ane Lungu, “Kradljivci golubova” turskog reditelja Osmana Dogana, zatim rumunski film “Florin” reditelja Florina Serbana te hrvatski dugometražni film “Sam samcat” režisera Bobe Jelčića, nastao u koprodukciji sa Fondacijom za kinematografiju Sarajevo.

„Ove godine veoma je teško bilo uraditi konačan izbor, s obzirom da je produkcija napredovala, filmovi su kvalitetniji, a i brojčano ih je više u odnosu na prethodne godine. Pregledali smo oko 220 filmova i odabrali njih 10. Tematika je izuzetno raznovrsna, pa tako imamo tople ljubavne i životne priče, ali i generacijske, kao i teme o roditeljstvu, odrastanju, pripadanju…”, navodi selektorica Takmičarskog programa za igrani film Elma Tataragić.

Žirijem Takmičarskog programa 24. SFF-a predsjedavat će slavni iranski reditelj i scenarista Asghar Farhadi, dvostruki dobitnik Oscara.

Osim Takmičarskog programa za igrani film, objavljeni su i naslovi koji će biti prikazani u okviru programa U fokusu. Ove godine radi se o 6 dugometražnih igranih filmova, o jednom dokumentarnom i jednom dugometražnom animiranom ostvarenju, autora iz 8 zemalja. Među njima je i film Aide Begić „Ne ostavljaj me“, u koprodukciji Turske i BiH.

SVJETSKE PREMIJERE

JEDAN I PO PRINC / UN PRINȚ ȘI JUMĂTATE
Rumunija, 2018, 103 min.
Režija: Ana Lungu

KRADLJIVCI GOLUBOVA / GÜVERCIN HIRSIZLARI
Turska, 2018, 82 min.
Režija: Osman Doğan

LJUBAV 1: PSI / DRAGOSTE 1: CÂINE
Rumunija, 2018, 103 min.
Režija: Florin Șerban

SAM SAMCAT
Hrvatska, Holandija, Srbija, Crna Gora, BiH, 2018, 88 min.
Režija: Bobo Jelčić

MEĐUNARODNA PREMIJERA

MALI
Hrvatska, 2018, 90 min.
Režija: Antonio Nuić

REGIONALNE PREMIJERE

ÁGA
Bugarska, Njemačka, Francuska, 2018, 96 min.
Režija: Milko Lazarov

HORIZONT / HORIZONTI
Gruzija, Švedska, 2018, 105 min.
Režija: Tinatin Kajrishvili

JEDAN DAN / EGY NAP
Mađarska, 2018, 99 min.
Režija: Zsófia Szilágyi

LIMUNADA / LEMONADE
Rumunija, Kanada, Njemačka, Švedska, 2018, 88 min.
Režija: Ioana Uricaru

TERET
Srbija, Francuska, Hrvatska, Iran, Katar, 2018, 98 min.
Režija: Ognjen Glavonić

Posted by on 2018-07-10. Filed under Kultura, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login