SFF: Predstavljen Takmičarski program za igrani film i program U fokusu

U kinu Meeting Point je predstavljen takmičarski program 24. Sarajevo Film Festivala (SFF) za igrani film i program U fokusu. Ovogodišnji SFF bit će održan od 10. do 17. augusta.

Takmičarski program 24. SFF-a donosi četiri svjetske premijere, jednu međunarodnu premijeru te pet regionalnih filmskih premijera.

Sarajevo Film FestivalFilmovi koji će na SFF-u imati svoje premijerne projekcije u svijetu su: “Jedan i po princ”, film rumunske rediteljice Ane Lungu, “Kradljivci golubova” turskog reditelja Osmana Dogana, zatim rumunski film “Florin” reditelja Florina Serbana te hrvatski dugometražni film “Sam samcat” režisera Bobe Jelčića, nastao u koprodukciji sa Fondacijom za kinematografiju Sarajevo.

„Ove godine veoma je teško bilo uraditi konačan izbor, s obzirom da je produkcija napredovala, filmovi su kvalitetniji, a i brojčano ih je više u odnosu na prethodne godine. Pregledali smo oko 220 filmova i odabrali njih 10. Tematika je izuzetno raznovrsna, pa tako imamo tople ljubavne i životne priče, ali i generacijske, kao i teme o roditeljstvu, odrastanju, pripadanju…”, navodi selektorica Takmičarskog programa za igrani film Elma Tataragić.

Žirijem Takmičarskog programa 24. SFF-a predsjedavat će slavni iranski reditelj i scenarista Asghar Farhadi, dvostruki dobitnik Oscara.

Osim Takmičarskog programa za igrani film, objavljeni su i naslovi koji će biti prikazani u okviru programa U fokusu. Ove godine radi se o 6 dugometražnih igranih filmova, o jednom dokumentarnom i jednom dugometražnom animiranom ostvarenju, autora iz 8 zemalja. Među njima je i film Aide Begić „Ne ostavljaj me“, u koprodukciji Turske i BiH.

SVJETSKE PREMIJERE

JEDAN I PO PRINC / UN PRINȚ ȘI JUMĂTATE
Rumunija, 2018, 103 min.
Režija: Ana Lungu

KRADLJIVCI GOLUBOVA / GÜVERCIN HIRSIZLARI
Turska, 2018, 82 min.
Režija: Osman Doğan

LJUBAV 1: PSI / DRAGOSTE 1: CÂINE
Rumunija, 2018, 103 min.
Režija: Florin Șerban

SAM SAMCAT
Hrvatska, Holandija, Srbija, Crna Gora, BiH, 2018, 88 min.
Režija: Bobo Jelčić

MEĐUNARODNA PREMIJERA

MALI
Hrvatska, 2018, 90 min.
Režija: Antonio Nuić

REGIONALNE PREMIJERE

ÁGA
Bugarska, Njemačka, Francuska, 2018, 96 min.
Režija: Milko Lazarov

HORIZONT / HORIZONTI
Gruzija, Švedska, 2018, 105 min.
Režija: Tinatin Kajrishvili

JEDAN DAN / EGY NAP
Mađarska, 2018, 99 min.
Režija: Zsófia Szilágyi

LIMUNADA / LEMONADE
Rumunija, Kanada, Njemačka, Švedska, 2018, 88 min.
Režija: Ioana Uricaru

TERET
Srbija, Francuska, Hrvatska, Iran, Katar, 2018, 98 min.
Režija: Ognjen Glavonić

Posted by on 2018-07-10. Filed under Kultura, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login