SFF: Ruben Ostlund predsjednik žirija takmičarskog programa za igrani film

Sarajevo Film Festival (SFF) predstavio je članove žirija za četiri kategorije takmičarskog programa na ovogodišnjem 25. izdanju jedne od najvećih filmskih smotri u regionu. Predsjednik žirija takmičarskog programa za igrani film biće švedski reditelj i scenarista Ruben Ostlund.

Ruben Ostlund
Ruben Ostlund

Ostlund je rođen je 1974. na otočiću Styrsö, na zapadu Švedske. Riječ je o višestruko nagrađivanom auotru. Njegov film “Turist” iz 2014. godine, premijerno je prikazan u programu Un Certain Regard filmskog festivala u Cannesu, gdje je osvojio Nagradu žirija. Film je potom prikazan na brojnim međunarodnim festivalima osvojivši ukupno 16 nagrada za najbolji strani film. Film je nominovan za nagradu Zlatni globus i ušao je u uži izbor za nagradu Oscar, a distribuiran je u preko 70 zemalja svijeta.

Rubenov peti igrani film “Kvadrat”, osvojio je Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Cannesu 2017. godine i nominovan je za nagradu Oscar za najbolji film na stranom jeziku.

Osim Ostlunda, o dobitniku nagrade “Srce Sarajeva” odlučivaće: direktor Međunarodnog filmskog festivala u RotterdamuBero Beyer (Holandija), direktorica za razvoj originalnih filmskih sadržaja i akvizicije u kompaniji Netflix Funa Maduka (Nigerija), glumica Jovana Stojiljković (Srbija), te rediteljica Teona Strugar Mitevska (Sjeverna Makedonija).

Oni će donijeti odluku o ovogodišnjem dobitniku nagrade “Srce Sarajeva” za igrani film, a pobjednik će biti proglašen na svečanoj ceremoniji koja će biti održana 16. augusta.

Sarajevo Film Festival, njegovo 25. izdanje, održaće se od 16. do 23. augusta ove godine.

Posted by on 2019-06-22. Filed under Kultura, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login