SFF – Švicarska podržava Dan ljudskih prava u sklopu Takmičarskog programa

Sarajevo Film FestivalVlada Švicarske već 22 godine podržava Sarajevo Film Festival te i ove godine nastavlja partnerstvo kroz podršku Takmičarskom programu – dokumentarni film i dodjeljuje dvije nagrade: “Srce Sarajeva” za najbolji dokumentarni film i Nagradu za ljudska prava.

U saopćenju iz švicarske ambasade u BiH se navodi da je takmičarski program – dokumentarni film Sarajevo Film Festivala, kojeg Švicarska podržava posljednjih 15 godina, postao međunarodno priznata platforma za filmove koji iz različitih uglova preispituju ljudske živote i stanje ljudskih prava u svijetu.

Dodaje se da se obilježavanjem Dana ljudskih prava u sklopu ovog programa nastoji dodatno skrenuti pažnja na važnost filma kao bitnog i moćnog medija u promociji ljudskih prava. Ova posebna platforma ujedno nudi mogućnost učesnicima na panelu, publici i predstavnicima medija da diskutiraju o gorućim problemima sa kojima se trenutno suočavaju pojedinci ili zajednice u svijetu.

Već tradicionalno, devetu godinu zaredom, Vlada Švicarske je u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom domaćin Dana ljudskih prava čije će obilježavanje biti održano u ponedjeljak, 14. augusta u Multiplexu Cinema Cityju. Sarajevo Film Festival će tim povodom organizovati poseban program u sklopu kojeg će u biti prikazan film “Božanski poredak” švicarske rediteljice Petre Volpe i biti održana panel-diskusija o temi „Ženska prava danas: nazadovanje, stagnacija ili progres?”.

Najavljeno je da će panelisti biti: ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer, političarka Sabina Ćudić, predstavnik XY Asocijacije Feđa Mehmedović i istraživačica i aktivistica za ženska prava Gorana Mlinarević.

Švicarska podržava Takmičarski program – dokumentarni film Sarajevo Film Festivala i nudeći nagradu „Srce Sarajeva“ za najbolji dokumentarni film i nagradu za dokumentarni film koji obrađuje tematiku ljudskih prava. Nagrade za oba filma u iznosu od po 3.000 eura je osigurala je Vlada Švicarske, a dodijelit će se na zvaničnoj ceremoniji dodjele nagrada Sarajevo film festivala – navodi se u saopćenju iz Ambasade Švicarske u BiH.

Posted by on 2017-08-13. Filed under Kultura, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login