Sigiriya, Šri Lanka: Čarobno mjesto netaknuto od Antike

Šri Lanka

Šri Lanka

Sigurno ste barem jednom u životu imali prilike čitati o predivnoj i dalekoj državi Šri Lanki. Svi koji su bili, vratili su se puni utisaka, prepričavajući brojne zgode i nezgode koje su ih zadesile na putovanju .

Predivna i netaknuta priroda, bogata historija, prašume, bogati životinjski svijet, plaže i rezorti, hrana i tradicija – samo su neke od stvari koje oduševe svakog putnika koji jednom dođe na ovo daleko ostrvo.

Međutim, ima jedno mjesto, koje ako putujete na Šri Lanku, nikako ne smijete zaobići. Sigiriya se nalazi u samom srcu ostrva. U prijevodu riječ Sigiriya znači “lavlja stijena”, a ovo predivno čudo prirode kao da izvire iz Zemlje, baš poput nekog nacrtanog spomenika.

Šri Lanka

Šri Lanka

Na ovoj stijeni nalaze se ruševine nekadašnje utvrđene palate kralja Kashyapa, a sama planina okružena je ostacima raskošne mreže vrtova, rezervoara i drugih građevina, zbog čega je 1982. godine upisana na UNESCO-vu listu mjesta svjetske baštine u Aziji i Okeaniji.

Historija ovog mjesta seže duže od 2.500 godina, kada su pećine ispod stijene počeli koristiti budistički monasi kao skloništa, a uredili su ih vjernici-donatori, pripadnici njihove Sanghe (budističkog udruženja). Ovo mjesto bilo je naseljeno i imalo svoju funkciju samostana sve do 14. vijeka, uz povremene prenamjene koje su bile posljedica izmjene vladara.

 

Posted by on 2015-03-28. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login