Silvio Berlusconi: Ako završim u zatvoru u Italiji će se dogoditi revolucija

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi

Bivši šef italijanske vlade Silvio Berlusconi, osuđen na godinu dana zatvora zbog utaje poreza, izjavio je u četvrtak za francuski radio Europe 1 da će se, ako on bude poslan u zatvor, dogoditi “revolucija u Italiji”.

“Ne mogu me staviti u zatvor, ukinuti slobodu nekome ko upravo vodi izbornu kampanju protiv većine koja je iskoristila sud da ga pokuša ukloniti s političke scene” – dodao je on.

Berlusconi, koji je u opoziciji od kraja novembra nakon što je istjeran iz parlamenta i koji je sada na čelu svoje stranke Forza Italia, koju je preimenovao u Forza Silvio, traži da se opći izbori održe u maju, u isto vrijeme kad i evropski izbori.

“Mislim da bi bilo teško staviti me u zatvor, imao bih odmah veliku većinu u zemlji na narednim izborima. A, osim toga, kako sam u visokoj životnoj dobi, ne bojim se ničega” – kazao je on.

“Volim svoju zemlju. Ne mogu završti svoju ljudsku avanturu patriote i državnika bježeći iz svoje zemlje” – kazao je on.

Silviju Berlusconiju je oduzet senatorski mandat i izgubio je parlamentarni imunitet nakon konačne presude za utaju poreza. Njegovih 77 godina starosti ga štite od zatvora. On je tražio da mu se kazna preinači u rad od općeg interesa.

Posted by on 2013-12-12. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login