Silvio Berlusconi izbačen iz Senata

Italija, Silvio Berlusconi,

Italija, Silvio Berlusconi,

Talijanski Senat donio je odluku i odobrio izbacivanje Silvija Berlusconija iz Gornjeg doma parlamenta oduzevši mu mandat nakon presude za poreznu prijevaru. Odluka odmah stupa na snagu, javio je Reuters.

Time se onemogućava da Berlusconi u idući šest godina bude ponovo izabran u parlament, ali to ne znači i kraj njegove političke karijere, prenosi Tanjug agenciju AP.

Berlusconi je do pred samo glasovanje ostao prkosan pa je u obraćanju pristašama ispred svoje rezidencije u Rimu proglasio današnji dan “danom žalosti za demokracijom”.

Lišavanje imuniteta

Tom je prilikom također optužio državno tužiteljstvo da protiv njega već 20 godina vodi “politički progon”.

Gubljenje zastupničkog mjesta u Senatu lišava ga zastupničkog imuniteta, čime bi italijanski medijski mogul mogao biti izložen sankcijama sudija za prekršaje.

Forza Italia, stranka bivšeg italijanskog premijera, čiji je bio predsjednik, još ranije je zvanično povukla podršku vladajućoj koaliciji uoči glasanja o budžetskom prijedlogu za 2014. godinu.

“Uslove za nastavak naše saradnje sa ovom Vladom više ne postoje”, naveo je Paolo Romani, senator iz Berlusconijeve stranke na Twitteru, prenio je AFP.

Spor o utaji poreza

Italijanska agencija ANSA navodi da je Berlusconi dugo razmišljao da li da povuče podršku Vladi premijera Enrica Lette i da se na taj potez odlučio samo nekoliko sati uoči glasanja u utorak o budžetskom planu za 2014. godinu u Senatu, čime je bivši italijanski premijer odlučio da njegova partija desnog centra prelazi u opoziciju.

Ranije ove godine pred Vrhovnim kasacionim sudom pokrenut je postupak protiv trostrukog bivšeg italijanskog premijera za utaju poreza kompanije u njegovom vlasništvu “Mediaset grupa”.

Berlusconi je tada osuđen na kaznu od četiri godine zatvora, a koja se može smanjiti na godinu dana kućnog pritvora ili društveno korisnog rada, a on i dalje tvrdi kako je nedužan te da je žrtva ljevičarski orijentiranih sudija.

Posted by on 2013-11-28. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login