Simfonijski orkestar Mostar sezonu započinje koncertom “Večer Beethovena”

koncert

koncert

Simfonijski orkestar Mostar održat će u ponedjeljak, 17. septembra, u Mostaru koncert pod nazivom “Večer Beethovena”, čime će taj orkestar započeti svoju ovogodišnju sezonu, saopćeno je Simfonijskog orkestra Mostar.

Koncert “Večer Beethovena” održat će se u velikoj dvorani doma herceg “Stjepan Kosača” u 19:30 sati.

“Na najljepši mogući način želimo zakoračiti u jesen, a kako se Grad Mostar kandidira za evropsku prijestolnicu kulture 2024. godine odabrali smo upravo Beethovena, jer slovi kao najpoznatiji evropski skladatelj svih vremena”, navodi se u saopćenju.

Iz Simfonijskog orkestra Mostar su istaknuli kako su posljednji put izvodili Beethovena prije 30 godina.

Na početku koncerta bit će odsvirana uvertira “Egmont”, a potom slijedi najpoznatija od svih simfonija velikog majstora bečke klasike, Peta simfonija u c-molu. Vrhunac cijele večeri je solist, japansko-hrvatski umjetnik Sho Akamatsu koji će na violini izvesti jedini Beethovenov Koncert za violinu u D-duru. Orkestrom će dirigirati maestro Igor Tatarević iz Mostara, koji trenutno živi i radi u Zagrebu.

Iz Simfonijskog orkestra Mostar program ne bi mogao biti izveden bez angažmana značajnog broja muzičara iz Mostara, Sarajeva, Stoca, Trebinja, Splita, Korčule, Dubrovnika, Rijeke i Osijeka, navodi se u saopćenju.

Karte za koncert po cijeni od 10 i 15 KM mogu se nabaviti na porti Kosače od četvrtka, 13. septembra od 13.00 do 20.00 sati.

Posted by on 2018-09-12. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login