Sindikalna potrošačka korpa za april 2.074,85 KM

potrošačka korpa

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za april 2019. godine iznosi 2.074,85 KM i za 50,45 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za februar ove godine iznosila je 895,00 KM i za 29 KM je niža od prosječne plate isplaćene u januaru.

Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 43,13 posto, saopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku korpu čine kategorije:
– prehrana (40,2 posto),
– stanovanje i komunalne usluge (15,2 posto);
– higijena i održavanje zdravlja (5,7 posto);
– obrazovanje i kultura (12,5 posto);
– odjeća i obuća (14,7);
– prevoz (6,8 posto) i
-održavanje domaćinstva (5,8 posto).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 80 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za osam, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, navodi se u saopćenju.

Posted by on 2019-05-07. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login