Sindikat RS-a odbacio novi zakon o radu

Banja Luka

Banja Luka

Savez sindikata Republike Srpske (RS) danas je kao neprihvatljivu odbacio radnu verziju novog zakona o radu u tom bh. entitetu, jer smatraju da po predloženim rješenjima radnik u RS postaje rob 21. vijeka.

Već sutra kreću u prikupljanje potpisa u svim granskim odborima kako bi peticijom “Ne zakonu o radu“ poručili ministru rada RS-a Petru Đokiću da su protiv predloženih rješenja.

Nakon sjednice Predsjedništva Saveza sindikata RS-a, predsjednica Ranka Mišić je kazala na pres-konferenciji u Banjoj Luci da po predloženim rješenjima o sudbini radnika isključivo odlučuje poslodavac.

-Zahtijevamo da se analizira primjena postojećeg Zakona o radu RS kako bi se dobio odgovor na pitanje kako riješiti dug od 1,5 milijardi KM prema radnicima koji se odnosi na zarađene, a neisplaćene plaće – istakla je Mišić.

Potpisivanjem peticije “Ne zakonu o radu”, kako tvrdi, sindikalci žele zaustaviti donošenje novog zakona o radu na principima koji nisu jasni i predloženi su bez vođenja socijalnog dijaloga, a iz potrebe da se ispune želje vlasnika kapitala.

Mišić smatra i da je nelogično da postoji radna verzija zakona, a da se nisu utvrdili osnovni principi između socijalnih partnera.

-Ovo je sistemski zakon i kada se on donosi, onda je potrebno razmotriti najmanje sedam zakonskih rješenja na koje direktno implicira zakon o radu. Među tim zakonima su i Zakon o PIO, Zakon o volontiranju i Zakon o praznicima – kazala je predsjednica entitetskog sindikata.

U predloženim rješenjima novog zakona o radu u RS, kako je pojasnila, više nema kolektivnog pregovaranja i nestaju sva materijalna davanja koje je Sindikat dogovorio u Općem kolektivnom ugovoru.

Dodala je i da je predviđeno formiranje agencija “koje će iznajmljivati radnike, čime se najdirektnije gubi ugovor o radu na neodređene vrijeme“.

Iz Saveza sindikata uvjeravaju da će pokušati da spriječe da radna verzija novog zakona o radu ide u dalju proceduru.

Posted by on 2013-10-28. Filed under Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login