SIPA pretresa kasarnu “Orljani” u Bihaću

SIPA, BiH Agencija za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ vrši pretres određenih lokacija u Bihaću, potvrdila je portparol SIPA-e Željka Kujundžija.

Portparol MUP-a Unsko sanskog kantona Ale Šiljdedić rekao je da SIPA provodi određene aktivnosti u kasarni “Orljani”, koju koristi Jedinica za podršku kantonalne policije.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić najavio je da će neki detalji ove akcije biti objavljeni oko 10.00 sati.

Pretres kasarne “Orljani” provodi  se u okviru istrage protiv Atifa Dudakovića, nekadašnjeg komandanta 5. korpusa Armije RBiH , saznaje se u izvorima iz SIPA-e. U objektu se nalazi ratna arhiva petog korpusa koja je pronađena i zapečaćena tokom istrage koju je SIPA vodila protiv komesara policije Unsko sanskog kantona Rame Brkića.

Izuzima se ratna dokumentacija policijskih struktura

Iz Tužilaštva je saopšteno da se radi o objektu koji trenutno koristi MUP Unsko-sanskog kantona, a dokumentacija koja se izuzima odnosi se na arhiv i dokumente o ratnim dešavanjima na području Bihaća i Unsko-sanskog kantona. Radi se o ratnoj dokumentaciji policijskih struktura u kantonu.

Dokumentacija koja se izuzima pronađena je ranije, nakon čega je zapečaćena i obezbijeđena, a u naredna dva dana biće realizovan pretres i izuzimanje dokumentacije koja je potrebna Tužilaštvu u okviru predmeta ratnih zločina počinjenih na području Unsko-sanskog kantona, o kojima istragu vodi Posebno  odjeljenje za ratne zločine.

Nakon pregleda i izuzimanja dokumentacije, ona će biti prenešena u Tužilaštvo BiH.

Uprava policije kantonalnog MUP-a i policijske strukture koje trenutno koriste ovaj bivši vojni objekat upoznate su sa aktivnostima koje se provode.

Posted by on 2011-11-08. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login