Sirevi iz BiH prvi osvajaju Evropu

sir Iako se navršilo tek osam dana kako nam je odobren izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH, sireve smo već uspjeli plasirati na zahtjevno i probirljivo evropsko tržište, a u bh. mljekarama ističu optimizam kad je u pitanju osvajanje kupaca u EU.

Proizvodi Mljekare Livno su izvezeni poslovnom partneru u Hrvatskoj, a prilikom prelaska granice nije bilo većih problema.

“U Hrvatsku je isporučeno 5,6 tona sira, i to poslovnom partneru sa kojim je ranije bila dogovorena saradnja”, rekli su juče iz Mljekare Livno, dodajući da je u narednom periodu planiran izvoz novih količina ovog mliječnog proizvoda.

Sir je jedna od uzdanica i sarajevske mljekare “Milkos”, koja uskoro u Hrvatsku planira da plasira prve količine fete, te još nekih proizvoda, poput pavlake.

“Siguran sam da će potrošači u Hrvatskoj prepoznati kvalitet naših proizvoda. Feta sir je jako dobro izvožen u Hrvatsku i prije 1. jula 2013. godine”, prisjetio se Adin Fakić, direktor sarajevske mljekare “Milkos”.

On je kazao da bi njihovi proizvodi u susjednoj državi trebalo da se nađu do kraja ovog mjeseca, te je dodao da ne razmišljaju o izvozu mlijeka u Hrvatsku jer je tamo cijena preniska.

“Mlijeko tamo košta 85-90 feninga po litri, što je ispod proizvodnih cijena naših mljekara u BiH”, pojasnio je Fakić.

Prema njegovim riječima, u planu je i izvoz “Milkosovih” proizvoda u Italiju.

“Pregovaramo za izvoz u Italiju i u narednim danima treba na sastanku u Sarajevu da uspostavimo saradnju u tom smislu. Što se cijene i kvaliteta tiče, izuzetno smo konkurentni, ne samo na evropskom, već i na svjetskom tržištu”, poručio je Fakić.

U dubičkom “Mlijekoproduktu” u toku su pripreme za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU.

“Radimo na kreiranju narudžbi, a prve količine trebalo bi da budu izvezene do kraja ovog mjeseca”, kazali su iz “Mlijekoprodukta”.

Kako su dodali, prva zemlja EU u koju će “Mlijekoprodukt” izvoziti svoje proizvode je Hrvatska, gdje već imaju partnere preko kojih će plasirati svoje proizvode.

“U narednom periodu ćemo svakako težiti širenju i na tržište drugih zemalja EU, ali u ovom momentu je rano konkretnije govoriti o ovoj temi”, poručuju iz “Mlijekoprodukta”.

Bihaćki “Meggle”, kako saznajemo, takođe uveliko radi na izvozu svojih proizvoda, i juče su u toj fabrici održani sastanci upravo na ovu temu, tako da do zaključenja ovog broja “Nezavisnih” nismo uspjeli da saznamo kakvi su im planovi i očekivanja.

Podsjetimo, Stalni komitet za lanac ishrane i zdravlje životinja Evropske komisije je 9. septembra u Briselu donio odluku da BiH može da izvozi mlijeko i mliječne proizvode u zemlje EU.

Komitet je tada odbacio prigovor Hrvatske, što znači da su spomenute četiri mljekare iz BiH dobile zeleno svjetlo za izvoz.

Posted by on 2015-09-18. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login