Sirijska vojska ušla u Tel Tamer, Kurdi i vlada u Damasku postaju saveznici

Sirijska vojska ušla je u grad Tel Tamer na sjeveroistoku Sirije, nakon što su vlasti u Damasku postigle sporazum sa kurdskim “Sirijskim demokratskim snagama” da rasporede trupe u području kako bi se suprotstavili napadu Turske.

Sirija
Sirija

Tal Tamer se nalazi na strateški važnom auto-putu “M4”, koji se pruža od istoka prema zapadu.

Turska vojska je juče saopštila da je zauzela auto-put.

Radi se po području udaljenom oko 35 kilometara jugoistočno od grada Ras el Ain, koji je jedno od žarišta turske ofanzive.

Istovremeno, zvaničnici sirijskih Kurda su saopštili da će raditi sa centralnom vladom u Damasku na odbijanju turske ofanzive na sjeveru Sirije.

U toj velikoj promjeni saveznika, kako prenosi AP, kurdske snage će se razmjestiti “rame uz rame” sa vladinim trupama duž sirijske granice.

To je saopšteno nekoliko sati pošto su zvaničnici SAD rekli da će američke trupe napustiti sjever Sirije, zbog “haosa koji je izazvala turska ofanziva”.

Prethodno je, navodi AP, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump naredio svojim trupama da se povuku, što su kurdski saveznici vidjeli kao izdaju.

Posted by on 2019-10-14. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login