Širom BiH otvoriće se 11.000 novih radnih mjesta

potpisMemorandum o saradnji u okviru projekta koji finansira Evropska unija (EU) “Podrška EU uspostavljanju i jačanju poslovne infrastrukture za unapređenje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (EUSESBI)” potpisan u Sarajevu i tom prlikom istaknuto je da će se ovim činom omogućiti otvaranje 11.000 novih radnih mjesta širom BiH.

Memorandum su potpisali šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Peter Sorensen i načelnici općina Bihać, Brčko, Istočno Novo Sarajevo, Laktaši, Ljubuški, Novi Travnik, Mostar, Orašje i Teslić, javlja Agencija Onasa.

Vođa tima EUSESBI projekta William P. Lewis kazao je da se ovim putem uspostavlja formalni mehanizam saradnje sa EUSESBI projektom u izradi studije izvodljivosti za projekte poslovne infrastrukture.

“Ovi projekti imaju zajednički kombinovani potencijal da zajedno stvorimo približno 11.000 novih radnih mjesta širom BiH i doprinesemo revitalizaciji odnosno obnovi ekonomije. Ovo partnerstvo predstavlja opredijeljenost i predanost EU da nastavi pružati podršku BiH u svrhu jačanja njene ekonomije i poboljšanja živitnog standarda svih njenih građana”, pojasnio je Lewis.

Precizirao je da će projekat EUSESBI omogučiti razvoj poslovnih lokacija širom BiH, spremnih za biznis i ponuđenih po konkurentnim cijenama.

“Projekat će doprinijeti privlačenju stranih investicija, povećati konkurentnost malih i srednjih preduzeća, uključujući i one u ruralnim područijima kao i područijima pogođenim poplavama i stvoriće nove prilike za zapošljavanje”, rekao je Lewis.

Pomenuo je da je proces odabira prihvatljivih lokacija za razvoj poslovne infrastrukture bio opsežan.

“U početku je u proces bilo uključeno preko 130 mogućih poslovnih lokacija, koje su identifikovane kroz ankete provedene u općinama. U skladu sa principima EU, proveden je sveobuhvatan, pravedan i transparentan proces odabira i kriteriji za odabir izaneđeni su u toku pet faza. Stručnjaci projekta posjetili su lokacije širom BiH, održali sastanke sa lokalnim vlastima i svim nivoima vlasti”, objasnio je Lewis.

Dodao je da je devet općina za izradu studije izvodljivosti odabrano jer su pokazale potencijal za izradu finansijski isplativih projekata.

“Ukupne investicije potrebne za implementaciju ovih projekata iznose približno 48.000.000 eura i postoji potencijal za otvaranje 11.000 novih radnih mjesta”, kazao je Lewis.

Pohvalio je ove općine, jer su pokazale nevjerovatnu hrabrost suočavajući se na novonastalom situacijom.

“Općine su pokazale mudrost jer razmišljaju o budućnosti i žele investirati u budućnost”, zaključio je Lewis.

Načelnik Općine Novi Travnik Refik Lendo podcrtao je da građani Novog Travnika, ali i cijele BiH žele NATO i EU.

“Želimo nova znanja, nove standarde. Lokalne zajednice danas se najviše pripremaju na polju investiranja, zapošljavanja, otvaranja novih radnih mjesta. Želimo poslati poruku ohrabrenja domaćim i stranim investitorima da se u BiH isplati ulagati, posebno kada su u pitanju industrijske zone”, rekao je Lendo.

Istakao je prednosti koje nudi Općina Novi Travnik.

“Nudimo najjeftinije zemljište, kada je u pitanju industrijska zona. Ona je cijenjena 3,5 KM uz rentu od 12 KM, to iznosi ukupno 15,5 KM po kvadratu. Nudmo zemljište gdje su svi imovinsko-pravni problemi riješeni, tako da investitori mogu u vrlo kratkom vremenu kupiti zemljišne dozvole i krenuti u investiciju. Naša je procjena da će u narednom periodu od četiri, pet godina u toj zoni otvoriti se oko 2.000 novih radnih mjesta”, poručio je Lendo.

Načelnik Općine Bihać Emdžad Galijašević zahvalio se EU što je prepoznala Bihać kao grad kome treba pomoći u pravljenju boljeg poslovnog ambijenta.

“Projekat EUSESBI u mnogome je značajan za BiH, zemlji u kojoj ne radi 45 posto stanovnika, a isto takvo stanje je i u Bihaću. Bihać je univerzitetski grad, gdje studira 6.000 osoba. Mladi ljudi odlaze iz Bihaća i ove zemlje. Strateško ili prioritetno pitanje sviju nas treba biti privreda i ulaganje u bolji poslovni ambijent. Mi kao općina radimo u granicama svojih mogućnosti. Definitivno sami ne možemo. Ovo je više nego velika pomoć”, kazao je Galijašević.

Galijašević smatra da bi se u Bihaću moglo zaposliti od 1.000 do 2.000 ljudi.

“Poručujemo investitorima da imamo dobre poslovne zone i da dajemo olakšice. Bihać je grad koji graniči sa EU. Imamo evropsko tržište na dlanu”, dodao je bihaćki načelnik.

Posted by on 2014-06-03. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login