Sjećanje na Suadu i Olgu, prve sarajevske žrtve rata

 

Most Suade i Olge

Most Suade i Olge

Suada Dilberović bila je studentica pete godine medicine Sarajevskog univerziteta, porijeklom iz Dubrovnika. Olga Sučić, 34-godišnja službenica Skupštine, zaposlena u daktilobirou.

04.aprila 1992.  hiljade građana dolaze na demonstracije za mir. Barikade su već postavljene prema Grbavici s lijeve strane mosta. Građani okupljeni na mostu viču “Mi smo za mir”. Došla je i Suada sa kolegama s fakulteta. Olga nije htjela demonstracije da gleda tek kroz prozor. Iako je radni dan, izlazi iz kancelarije.

Nekoliko minuta nakon toga, čuju se pucnji. Završavaju u masi demonstranata na mostu. Vrisak, panika, bježanje… Metak je pogodio Suadu. Očevici kažu kako je rekla “Zar je ovo Sarajevo?”, i izdahnula. I Olgu je pogodio metak. Do bolnice umire.

Vrbanja most danas se zove po njima, prvim nevinim žrtvama rata. Danas se na mostu nalazi spomen-ploča za sjećanje na Olgu i Suadu na kojoj piše: “Kap moje krvi poteče. I Bosna ne presuši”.

 

 

 

Posted by on 2017-04-06. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login