Sjeverna Koreja proglasila “ratno stanje” sa Južnom Korejom

Sjeverna Koreja

Sjeverna Koreja

Sjeverna Koreja saopštila je danas da je ušla u “ratno stanje” sa Južnom Korejom, čime je nastavljena agresivna retorika prema Seulu i Washingtonu.

Vlasti Južne Koreje saopštile su da u ovoj objavi nema ništa novo i da zato nema razloga za uzbunu.

Dvije Koreje formalno su u ratu već šest decenija, pošto je njihov sukob 1953. godine okončan primirjem, a ne mirovnim sporazumom. Uprkos novim prijetnjama, malo je vjerovatno da će se Pjongjang upustiti u otvoreni ratni sukob, prenio je Reuters.

“Od ovog trenutka, odnosi između sjevera i juga ulaze u ratno stanje i sva pitanja između sjevera i juga rješavaće se u skladu s tim”, prenijela je sjevernokorejska državna agencija KCNA.

U izvještaju se navodi da je ovo zajedničko saopštenje sjevernokorejske vlade, vladajuće partije i ostalih organizacija.

Za sada nema naznaka o neuobičajenim aktivnostima sjevernokorejske vojske, niti bilo čega što bi ukazalo da u najskorije vrijeme predstoji agresija, saopštilo je južnokorejsko Ministarstvo odbrane.

Južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje saopštilo je da zajednički industrijski kompleks ove dvije zemlje Kesong funkcioniše normalno i da radnici bez problema prelaze granicu u oba smjera.

Posted by on 2013-03-30. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login