Sjeverni dio BiH pogodan za uzgoj organske soje

sojaSjeverni dio BiH veoma je pogodan za uzgoj organske soje i zadatak svih je da zainteresuju i podstaknu domaće poljoprivrednike da se baziraju na uzgoj soje, jer njen dobar plasman na tržište EU sigurno nije pod znakom pitanja, rekao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerko Ivanković Lijanović.

Lijanović je na ministarskoj konferenciji „Regionalna saradnja na području uzgoja proteinskih usjeva u širem Dunavskom regionu“, koja se održava u slovenačkim Moravskim Toplicama, istakao da je BiH u prednosti u odnosu na druge zemalje, jer ima dosta neobrađenih poljoprivrednih površina.

Deklaracijom o uzgoju soje u Dunavskoj regiji, koja je u januaru usvojena u Berlinu, a čiji je potpisnik i BiH, planirano je da 1,8 miliona hektara bude zasijano u svim zemljama tog područja.

Time bi bila smanjena zavisnost evropskih proizvođača stočne hrane o uvozu, jer EU trenutno uvozi oko 95 odsto soje.

Iz federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva saopšteno je da je Lijanović istakao da će učešće na ovoj konferenciji i prisustvo na Sajmu „Agra“, te razmjena iskustava sa kolegama iz ostalih zemalja biti od velikog značaja za dalji rad i boljitak poljoprivrede u BiH.

Osnovno pitanje današnje konferencije jeste način povećanja proizvodnje proteinskih usjeva u regiji da bi bilo moguće odgovoriti na prekomjernu zavisnost o prekomorskim uvozima, te sagledati instrumente za podsticanje uzgoja proteinskih usjeva koji su raspoloživi u sklopu Zajedničke agrarne politike EU.

Vodeće pitanje u budućem razvoju poljoprivrede sigurno će biti stabilne zalihe proteinskih usjeva.

Evropa je u velikoj mjeri zavisna od uvoza soje iz Amerike, Brazila i Argentine, koja je činjenično u velikoj mjeri genetski modifikovana.

To može imati dugoročne posljedice jer potrošači sve više zahtijevaju genetski nemodifikovanu hranu i stočnu hranu.

Lijanović je u januaru u okviru Sajma „Zelena sedmica“ u Berlinu potpisao Deklaraciju „Dunav soja“ koju je predložila Austrija.

Osnovni cilj tog dokumenta je da se povećana proizvodnja organske soje u Evropi, uz želje da se nivo proizvodnje poveća sa sadašnjih tri odsto obradivih površina u EU.

Potpisivanjem „Deklaracije o uzgoju soje u Dunavskoj regiji“, regionalni čelnici iz 13 zemalja i dvije regije Dunava, među kojima BiH, odnosno Federacija BiH, izrazili su spremnost da riješe pitanje Evropske strategije uzgoja proteinskih usjeva i istraju u svojim ciljevima.

Konferencija u Sloveniji održava se u okviru programa 51. Međunarodnog sajma hrane i poljoprivrede „Agra“, čijem će otvaranju sutra prisustvovati i Lijanović na poziv slovenačkog ministra poljoprivrede i okoliša Dejana Židana.

Posted by on 2013-08-25. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login