Skokovi sa Starog mosta su posebna vrsta mostarskog viteštva

Skokovi sa Starog mosta

Skokovi sa Starog mosta

“Značaj skokova sa Starog mosta za svakog Mostarca predstavlja potvrdu mostarskog identiteta. Mnogi Mostarci su tu pripadnost željeli dokazati skokom sa Starog. Za skakače, one najhrabrije, pak, skokovi su sastavni dio života”, kaže Šemsudin Zlatko Serdarević, novinar, publicista i hroničar Mostara koji za Anadoliju govori o ovoj tradiciji uoči 448. tradicionalnih skokova koji će biti održani danas.

Serdarević smatra da su skokovi sa Starog mosta bez obzira na opće prihvaćene historijske činjenice o 448 godina njihovog postojanja ipak mnogo stariji.

“Mostarci su skakali u Neretvu i prije izgradnje Ćuprije sultan Sulejmanove. Skakali su sa skela. Vjerovatno i ranije jer se na tom mjestu nalazio drveni, a prije toga i lančani most”, ističe Serdarević. Stara ljudska želja za letom kroz vazduh u Mostaru je dobila na značaju izgradnjom mosta koji je imao potrebnu visinu.

Mostarsko viteštvo

Skokovi sa Starog su, smatra Serdarević posebna vrsta mostarskog viteštva jer skoro svi dječaci maštaju i sanjaju kako će se jednog dana i oni ohrabriti.

“Mnogi su mi pričali kako su o tome maštali”, priča Serdarević.

Natjecateljska želja kod skakača razvila je i različite stilove skokova. Svako od njih je želio imati najljepši skok. Serdarević je nabrojao nekoliko stilova: štanga, stupica, let, biciklo, ala turko, i skokovi na glavu: avion, prevoj, lasta.

“Svako od njih je želio ostaviti poseban dojam, a kasnije su se ti stilovi svi izdefinisali i dobili svoje propozicije koje su čuvane među ‘Mostarima’ i do naših dana prenošene s koljena na koljeno”, pojasnio je.

Pojašnjavajući o kakvim je vještinama riječ Serdarević s velikim poštovanjem govori o skakačima koji su proslavili Stari most i most njih.

“Sekula Mučibabić je skakao sa skele koja je duplo veća od Starog mosta, atraktivno i efektivno. Miš, tako ga mi zovemo, je skakao dvostruki i trostruki salto sa vijkom, prije nego što je ustanovljen svjetski kup figurativnih skokova u Italiji”, priča Serdarević. U nizu velikana on je svrstao još Emira Balića, Mirsada Dedu Pašića, braću Trbonje, Neđu Šešeljevića, braću Zovko i druge .

“Mnogi od njihovih skokova ponekad su značili i izazivanje sudbine. Valjalo je skočiti sa krovova, a ploče mogu biti klizava. Jednostavno oni su dokazivali svoju ljubav, i svoju umješnost”, zaključuje Serdarević.

O skokovima i Evlija Čelebija

Uprkos eleganciji i atraktivnosti skokova sa Starog mosta ipak se kroz historiju nije mnogo pisalo o njima. Najvrjedniji zapis o skokovima donosi čuveni turski putopisac Evlija Čelebija  koji je prolazeći kroz Mostar 1664. godine prisustvovao  jednoj od tih ceremonija na Strom mostu.

“Otkako je sazidan ovaj visoki most, otada ovamo dolaze neki veziri, prvaci i visoki dostojanstvenici da ga vide. I sjedeći u čardaku, promatraju kako mnoga smiona djeca stoje spremna na ivici mosta. I kad se zatrče i skoče s mosta, padaju dolje u rijeku i lete u zraku kao ptice praveći svaki od njih neku posebnu vrstu akrobacije. Jedni skaču strmoglav, drugi sjedeći alaturka, a neki opet skaču u vodu udvoje, utroje i odmah srećno izlaze na obalu uspinjući se uza stijene, i dolaze gore na kraj mosta i primaju darove vezira i prvaka”, napisao je Čelebija.

Serdarević je, istražujući vijesti o mostu i skokovima, našao i podatak o njihovoj zabrani u vrijeme Kraljevine Jugoslavije.

“Ne radi se o nikakvoj zakulisnoj zabrani već o tome da su se dešavale brojne povrede pa su vlasti htjele da to spriječe”, pojasnio je Serdarević.

I on je upozorio da i u posljednje vrijeme postoji stigmatizacija oko skokova jer iz nadležnih institucija o kvaliteti i čistoći vode često dođu upozorenja da je Neretva zagađena u vrijeme održavanja skokova kako bi obeshrabrili takmičare i djecu koja bi to željela biti.

Tradicionalni skokovi sa Starog mosta 448. po redu počet će danas u 16 sati. Očekuje se veliki broj učesnika na ovogodišnjim skokovima iz cijele regije. Svoj dolazak organizirano su najavili skakači iz Kragujevca. Međutim, tačan broj takmičara još uvijek nije poznat jer konačnu odluku o tome da li neko može ili ne skakati sa Starog mosta donijet će stručne ljekarske ekipe. Spiskovi takmičara bit će poznati oko dva sata pred početak takmičenja. Skakači će se takmičiti u dvije kategorije skokova na noge i skokova na glavu.  O pobjednicima odlučivat će žiri u sastavu: Emir Balić, Mirsad Deda Pašić, Ailica Jakirović, Enver Novaković i Samir Zukanović.

Posted by on 2014-07-27. Filed under Mostar, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login