Škole siromašnije za 13.525 učenika

Konjević Polje, protesti, školaOsnovne i srednje škole u BiH siromašnije su za čak 13.525 učenika ove školske godine u odnosu na prethodnu.

To pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH, prema kojima je na početku školske 2013/2014. godine upisano 301.706 osnovaca te 156.312 srednjoškolaca.

“Broj učenika u osnovnim školama manji je za 3.175, a u srednjim školama upisano je 10.350 đaka manje nego u prošloj školskoj godini”, navode iz Agencije za statistiku BiH.

Stručnjaci navode da posebno brine smanjenje broja osnovaca, dok srednja škola nije obavezna, pa je i to, zajedno sa demografskim faktorima, jedan od razloga zbog čega je broj srednjoškolaca smanjen.

Međutim, gotovo je nemoguće pronaći dio države u kojem je demografska slika povoljna.

Školska zvona na časove pozivaju sve manje đaka, zbog čega i učitelji, nastavnici i profesori strahuju za svoju budućnost.

Tako, na primjer, u Hercegovini konstantno opada broj đaka, što se posebno primijeti pri upisu prvačića.

“Smanjuje se stalno broj učenika, a pogotovo kada je riječ o područnim školama, od kojih neke budu i ukinute. Razlozi su višestruki. Imate demografska kretanja, a osim toga, sve je manje sklopljenih brakova, a samim tim i manje djece”, podvlači Dragan Mrdić, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije.

Po njegovim riječima, ovakav razvoj situacije plaši i prosvjetne radnike, jer strahuju za svoju budućnost. Ugrožena je, ističe, norma, a samim tim i plata zaposlenih u prosveti.

I učitelji, nastavnici i profesori strahuju za svoju budućnost

“Ozbiljno je ugrožen posao, odnosno egzistencija prosvjetnih radnika. Kod nas je striknto povezana norma sa brojem odjeljenja, odnosno brojem djece. Kada nekome fali 20 odsto norme, manji su i radni staž i plata”, pojašnjava Mrdić.

U Zeničko-dobojskom kantonu ove školske godine redovnu osnovnu školu pohađa 32.346 učenika, a 2009/2010. ih je bilo čak 38.427.

“Teško je kazati koji su razlozi za ovakvo stanje. Vjerovatno ima niz faktora. Mislim da je i nezaposlenost jedan od razloga, zbog čega se mladi za brak jako kasno odlučuju, a to se odražava i na smanjen broj učenika”, naglašava Rasim Bajrić, pomoćnik ministra za obrazovanje u Zeničko-dobojskom kantonu.

Demograf Stevo Pašalić ističe da se broj osnovaca u RS u prosjeku smanjuje za 2.500 do 3.000 godišnje.

“I buduća demografska kretanja i dalje ukazuju da ćemo imati smanjeno rađanje, a potom i društveno-ekonomske posljedice, poput smanjenja školske populacije i smanjenja kontingenta radne snage u mlađoj dobi”, upozorava Pašalić.

Ovaj demograf ističe da će to sve uticati na razvoj u cjelini i samim tim se postavlja pitanje – gdje je izlaz.

“Kada je RS u pitanju, mi moramo sve institucije angažovati i konačno definisati kako gledamo na revitalizaciju stanja”, naglašava Pašalić.

Posted by on 2014-06-06. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login