Skoro četvrtina bh. stanovništva direktno ugrožena minama

Bosna i Hercegovina, BiH, mineU BiH minski sumnjiva površina zauzima 2,6 posto ukupne teritorije, dok je gotovo četvrtina stanovništva direktno ugrožena minama, saopštilo je Regionalno udruženje amputiraca Bijeljina čiji članovi namjeravaju da se povodom međunarodnog Dana borbe protiv mina okupe sutra ispred zgrade općine.

Veličina minski sumnjive površine iznosi 1.340 kvadratnih kilometara, a samo u 2011. godini registrovane su 22 nove žrtve mina, od kojih je devet osoba smrtno stradalo. Ovi podaci, navodi u saopštenju, BiH stavljaju na mjesto jedne od minama najugroženijih zemalja u svijetu.

Članovi Regionalnog udruženja amputiraca okupiće se sutra ispred zgrade općine u Bijeljini kako bi dali podršku kampanji “Posudi svoju nogu”, koju će podržati desetine hiljada ljudi u više od pedeset zemalja.

Kampanji “Posudi svoju nogu” pokrenula je Međunarodna kampanja za zabranu mina (ICBL) kako bi podstakla vlasti država da prepoznaju kompleksnost problema mina u svijetu i da ne stoje po strani dok mine odnose ljudske živote.

Ovu kampanju u BiH vodi Koalicija za uključivanje protivminske akcije u razvojne programe, koja je partner Međunarodne kampanje za zabranu mina.

Okupljanje je zakazano za sutra u 12.00 sati, a tom prilikom mogu se uzeti izjave od osoba koje su preživjele nesreće uzrokovane minama i od učenika Osnovnih škola koji su se takmičili u poznavanju upozorenja na opasnost od mina.

Posted by on 2012-04-03. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login