Škotska: 5,3 miliona stanovnika sutra na historijskom referendumu

ŠkotskaStanovnici Škotske izlaze u četvrtak na referendum o nezavisnosti čiji su rezultati vrlo neizvjesni, kako pokazuju posljednja ispitivanja javnog mišljenja u kojima unionisti imaju tek malu prevagu pred nacionalistima.

Škotska ima oko 5,3 miliona stanovnika, uglavnom koncentriranih na jugu zemlje, a njih 4,3 miliona ima 18. septembra pravo odgovoriti na pitanje:

“Treba li Škotska biti nezavisna država?”.

Podaci o Škotskoj:

STANOVNIŠTVO I GRADOVI:
Stanovništvo: 5,295.400 stanovnika, po popisu iz 2011.
Glavni grad: Edinburgh
Najveći grad: Glasgow

NACIONALNI SIMBOLI:
Zastava: bijeli Andrijin križ na plavoj (azurnoj) podlozi.

Nacionalni praznik: 30. novembar (Dan svetog Andrije)

Nacionalna himna: službeno nema, a na događanjima neslužbeno za to služi pjesma “Flower of Scotland”

Nacionalni junaci: Robert Bruce (kralj), Robert Burns (pjesnik), William Wallace (vođa pokreta za neovisnost s kraja 13. stoljeća)

GEOGRAFIJA:
Površina: 78.772 kvadratnih kilometara
Najviši vrh: Ben Nevis (1.344 metra)
Najdulja rijeka: Tay (193 km)
Jezera: najveće Loch Lomond, najpoznatije Loch Ness

Na popisu svjetske baštine UNESCO-a: stari i novi centar Edinburgha, napušteno otočje St. Kilda gdje jedan od otoka ima najviše litice u čitavom Ujedinjenom Kraljevstvu, neolitski spomenici na Orkneyju, industrijsko selo New Lanark i Antoninov zid.

DEMOGRAFIJA:
Etničke grupe: Škoti (84 posto), ostali Britanci (7,9 posto), Poljaci (1,2 posto), Irci (1 posto), Pakistanci (0,9 posto), ostali (1,9 posto).

Glavne vjere: 1,7 miliona protestanata, 800.000 rimokatolika, 300.000 drugih kršćana, a 37 posto stanovnika nije religiozno

Očekivani životni vijek: žene 80,1 godina; muškarci 75,3

EKONOMIJA:
Valuta: funta
BDP: 130 milijardi funti (24.300 funti po stanovniku).
Rast: 1 posto u prvom tromjesečju 2014.
Nezaposlenost: 6,4 posto u prvom tromjesečju 2014.
Najveći poslodavac u zemlji: First Group (kompanija za promet vozova i autobusa)
Izvoz: U 2012. bio je 26 milijardi funti, ne računajući naftu i plin. Na prvom mjestu je viski (4,3 milijarde funti).
Izvozna odredišta: SAD, Holandija, Francuska, Njemačka i Norveška.

POLITIKA:
Suveren: kraljica Elizabeta II.
Britanski premijer: David Cameron
Škotski premijer: Alex Salmond

Ovlasti prenesene na Edinburgh: zdravstvo, pravosuđe, obrazovanje, poljoprivreda, okoliš, lokalne vlasti.

Ovlasti koje ima London: financije, obrana, energija, vanjski poslovi, ustav, javne funkcije, imigracija, saobraćaj. penzije, socijalna sigurnost.

POPULARNA KULTURA:
Poznati glumci i glumice: Sean Connery, Ewan McGregor, Gerard Butler, Tilda Swinton.
Slavni muzičari: Simple Minds, Texas, Travis, Annie Lennox, Franz Ferdinand.

SPORT:
Najpopularniji sportovi: nogomet, ragbi i golf.

Sportske zvijezde: Andy Murray, Alex Ferguson, Chris Hoy, Jackie Stewart.

Bremenita historija odnosa s Engleskom

Ako Škotska izglasa nezavisnost u četvrtak, napustit će 307 godina dugu zajednicu s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva, gotovo stotinu godina nakon što je to učinila Irska, javlja Hina.

Ključni datumi u bremenitim odnosima Škotske i Engleske:

1314. – Vođeni plemenitašem i kasnije kraljem Robertom Bruceom, škotski ratnici odnose odlučujuću pobjedu nad vojskom engleskog kralja Edvarda II. u bitki kod Bannockburna i time potvrđuju nezavisnu škotsku monarhiju. Ratovi s Englezima za škotsku neovisnost potrajat će još pedesetak godina dok engleska prijetnja definitivno nije otklonjena.

1371. – Robert II. postaje prvi kralj Škotske iz dinastije Stewarta, koja će kasnije promijeniti pisanje prezimena u Stuart i koja će vladati zemljom i na kraju i ostatkom Britanije idućih 300 godina.

1542. – Marija (Stuart), kraljica Škota koja će kasnije postati poznata po suparništvu sa svojom engleskom rođakinjom Elizabetom I., nasljeđuje prijestolje u dobi od samo šest dana, čime je počelo doba velike nesigurnosti po škotsku monarhiju.

1567. – Nakon što su se škotski plemenitaši okrenuli protiv nje, Marija je bila prisiljena abdicirati u korist svog sina, Jakova VI. Ona bježi u Englesku, gdje ju Elizabeta zatvara na gotovo 20 godina.

1587. – Elizabeta je naredila da se Marija, katolkinja, pogubi odsijecanjem glave zbog toga što je bila umiješana u Babingtonsku zavjeru, čiji je cilj bio ubojstvo engleske protestantske kraljicu.

1603. – Kada Elizabeta umire bez nasljednika, škotski kralj Jakov VI. postaje i kraljem Engleske i Irske kao Jakov I., ujedinivši personalno dvije odvojene monarhije. Međutim, nije uspio ostvariti želju da ujedini dva kraljevstva pod jednim parlamentom i jednom Crkvom.

1688.-’89. – Slavna revolucija u kojoj je svrgnut s vlasti rimokatolik Jakov II. engleski (Jakov VII. Škotski). Na prijestolje dolazi protestant Vilim III. Oranski.

1698. – Sa snovima o bogatstvu u izobilju, prvi brodovi u vlasništvu Škotske kompanije zaplovili su prema Darienu u Panami s namjerom da uspostave škotsku trgovačku koloniju. Taj projekt, u koji je uloženo oko četvrtine ukupnog škotskog bogatstva, pretvorio se u katastrofu.

1707. – Škotska pristaje na Zakon o uniji, akt o njezinu ujedinjenju s Engleskom pod jednim parlamentom u Westminsteru. Često se tvrdilo da je Darien, zbog kojega je puno Škota bilo suočeno s financijskim krahom, izravno doveo do tog zakona koji je ulagačima dao odštetu za pretrpljene gubitke.

1715. – Ustanak jakobita, čiji je cilj bio ponovno uspostaviti vladavinu dinastije Stuart koja je tada bila u egzilu, uspio je ponovno zauzeti velike dijelove Škotske, ali su ga na kraju ugušile britanske snage.

1745.-’46. – Drugi ustanak jakobita, vođen Charlesom Edwardom Stuartom koji je u narodu poznat kao Bonnie Prince Charlie i koji je jedan od omiljenih škotskih junaka. On je neuspješno pokušao vratiti svog oca Jakova na britansko prijestolje i time na čelo kraljevstva ponovno vratiti katoličku lozu. Konačni poraz jakobiti su doživjeli u bitki kod Cullodena. Charlie je izvukao živu glavu, ali je morao pobjeći u izgnanstvo u Francusku. Težnje o povratku Stuarta na tron time su definitivno ugašene.

1934. – Osnovana je Škotska nacionalna stranka (SNP) koja zagovara neovisnost Škotske.

1945. – Prvi parlamentarac iz redova SNP-a izabran je u Westminster.

1979. – Referendum o ponovnoj uspostavi škotskog parlamenta. Nešto više od 51 posto ljudi glasalo je za, ali odaziv je bio manji od potrebnih 40 posto da bi referendum bio proglašen važećim.

1997. – Škoti su na referendumu velikom većinom glasali za uspostavu svog parlamenta u Edinburghu. London je udovoljio njihovoj želji i dvije godine kasnije održana je konstituirajuća sjednica parlamenta – Holyrooda.

Maj 2011. – SNP, vođen Alexom Salmondom, osvojio je apsolutnu većinu u Holyroodu. Salmond je objavio da će se referendum o nezavisnosti Škotske održati u roku od idućih pet godina.

Oktobar 2012. – Salmond i britanski premijer David Cameron potpisali su sporazum koji daje Škotskoj pravo na održavanje referenduma do kraja 2014.

Mart 2013. – Salmond je objavio da će se referendum održati 18. septembra 2014.

Posted by on 2014-09-17. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login