Slam poezija na sceni Sarajevskog ratnog teatra

SARTRNa sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) u četvrtak u 18:30 sati bit će prezentirana prva večer slam poezije i pripovjedanja pod nazivom “Refleks”.

Večer slam poezije je rezultat višemjesečnih dvojezičnih radionica održavanih u Sarajevskom ratnom teatru u saradnji sa grupom Refleks čije su osnivačice Fatimah
Asghar i Una Delić. Cijeli projekat ima za cilj promociju slam poezije u BiH.

Slam poezija, ili čin izvođačke poezije, je interdisciplinarna forma umjetnosti koja povezuje pisanu riječ sa zanimljivom izvedbom pripovjedanja jedinstvenih priča.

Najčešće se kaže da je slam mješavina poezije i performansa, da je to brza, urbana
poezija koja se izvodi po klubovima. Svoje korijene vuče još iz uličnih poetskih performansa, a puno duguje i hip-hopu. Misija slam poezije je promocija performansa.

Ima dvostruku važnost: u pisanju i u izvođenju poezije. Dobar slamer će se usredotočiti na ono što govori i kako to govori. Slam postoji zbog publike koja je pozvana da otvoreno reagira na sve što se događa, bilo izvedbu pjesnika ili bodove sudaca pa i na zadirkivanje gostiju.

U nekim slučajevima, neki ljudi iz publike na čitanje poezije reagiraju kao da slušaju stvarno dobar bend, a neki bolji slemeri “manipuliraju” publikom baš kao prave rock zvijezde.

Sve koje zanima kako to izgleda u Sarajevu mogu to vidjeti na poetskim izvedbama u četvrtak, 7. juna sa početkom u 18:30 sati. Učesnici će nastupati na bosankom i engleskom jeziku. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni teatra po cijeni od 3 KM.

Posted by on 2012-06-07. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login