Slavljem Nove godine građani BiH bježe od sumorne stvarnosti

Nova godina, 2014

Nova godina, 2014

Iako Bosna i Hercegovina grca u političkim, ekonomskim, društvenim i svakojakim problemima, većina građana u toj zemlji će večeras na neki način obilježiti Novu godinu u nadi da će im biti mnogo bolja od 2013.

Tako pojedini građani Sarajeva poručuju kako, ipak, imaju razloga za slavlje i doček Nove godine dok, pak, neki smatraju da je 2013. godina bila jedna od najtežih i najgorih u njihovim životima.

Većina njih se slaže u ocjeni da je Nova godina jedino što mogu da slave.

Alma Zec jedna je od onih građanki Sarajeva koje imaju razloga za slavlje i doček 2014. godine od koje očekuju više sreće, radosti i dobre zabave.

“Novu godinu dočekujem u Sarajevu jer ovdje živim i ovdje želim slaviti sa prijateljima. Ja ću 2013. pamtiti po odlasku u Norvešku i gdje mi je bilo lijepo. Od 2014. godine očekujem ekskurziju i nezaboravno druženje sa rajom. Večeras očekujem prelijep provod”, kazala je ova mlada Sarajka.

Država, tvrde građani BiH, ne nudi razloga za slavlje.

Mladen Pupić iz Sarajeva smatra kako je 2013. godina u političkom smislu katastrofalna i da će treba što prije zaboraviti, dodajući kako se uvijek može pronaći neki razlog za proslavu dolazeće godine.

“Novu godinu ću slaviti sa sinom i kćerkom. Imamo razloga da slavimo Novu godinu i ispratimo ovu koja je prošla tako kako je prošla, ali se nadamo da će 2014. godina biti bolja. Ja ću 2013. godinu pamtiti po tome da sam dobio dva unuka, živa i zdrava, otišao sam u penziju. Ma, ljepota. Ali kad se gleda politički, to je katastrofa. Nadamo da će biti bolje”, kaže on.

Za neke je 2013. godina bila najgora u životu

Enes iz Sarajeva ističe da će 2013. godinu pamtiti po svemu najgorem poručujući da nema razloga za slavlje i doček Nove godine.

“Ovdje dočekujem Novu godinu kod kuće, a 2013. godinu pamtim po svemu najgorem. Nažalost, nemam nekog razloga za slavlje. To je više nego užasno šta se ove 2013. godine događalo. Ne očekujem bolju 2014. godinu jer pratim malo dešavanja u društvu i ovo je sve krenulo naopako. Ali, eto, ljudi slave Novu godinu da pobjegnu od stvarnosti pa makar za pet minuta”, kazao je ovaj Sarajlija.

Građani se žale na anomalije u društvu. Jedna od anomalija i paradoksa bh. društva je nedavno objavljena vijest o astronomskim plaćama državnih funkcionera i direktora u FBiH.

Rezultati istraživanja su pokazali da direktori i državni funkcioneri u BiH primaju između pet do deset puta veće plaće od njihovih kolega iz zemalja regije, gdje su prosječne plate od 1.500 do 3.000 eura.

Istovremeno, u BiH je prosječna penzija u januaru 2013. iznosila 336 KM, odnosno 171 eura. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna plata u maju u BiH iznosila je 832 KM, odnosno 425 eura.

U Federaciji BiH gladuje oko 235 hiljada penzionera koji primaju penziju od 50 do 320 KM, dok je, s druge strane, oko 3.000 penzionera koji primaju iznad 1.000 KM penzije. Najviše nezaposlenih stanovnika na Balkanu imaju upravo Bosna i Hercegovina i Kosovo.

Naime, u septembru ove godine u BiH je nezaposlenost iznosila 44,8 posto, odnosno nezaposleno je bilo 554.929 lica, što pokazuje povećanje u odnosu na isti period prošle godine kada je stopa nezaposlenosti iznosila 44,2 posto.

Isto tako, cijene životnih namirnica u zemljama Balkana su nerijetko jednake onima u najbogatijim zemljama Evrope i svijeta gdje su prosječna primanja građana za skoro pet, ali i deset puta veća od prosječnih primanja građana na Balkanu.

Posljednjih godina u većini zemalja zapadnog Balkana cijene osnovnih životnih namirnica bilježile su porast ili su zadržale donju granicu, iako istovremeno primanja većine građana nisu značajno rasla ili bilježila pad.

Rezultati istraživanja su pokazali da su najskuplje životne namirnice od zemalja Balkana u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji, dok je najjeftinije na Kosovu i Crnoj Gori. Samo 20 posto bh. građana sebi može priuštiti osnovne životne namirnice.

Posted by on 2013-12-31. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login