Slovenci najavili slanje vojske na granicu

izbjeglice slovenijaBlizu graničnog prijelaza Rigonce slovenski policijski službenici su nešto iza ponoći presreli veliku skupinu migranata koji su nezakonito prešli državnu granicu između Hrvatske i Slovenije, saopštila je Policijska uprava Novo Mesto.

U saopštenju se navodi da ih o dolasku migranata nije obavijestila hrvatska strana. Rigonce je dva kilometra udaljeno od službenog graničnog prijelaza Dobova.

Riječ je o hiljadu migranata koji su granicu prešli preko tzv. “zelene granice”. Policija će ih otpratiti prema kampu u Brežicama, a potom će biti prevezeni u ostale centre gdje će biti i registrirani, priopćila je policijska uprava Novo Mesto.

Slovenska policija objavila je u utorak ujutro da je u tu zemlju u ponedjeljak i tokom noći ušlo skoro 8.000 migranata, od čega dio ilegalno preko zelene granice, dok se parlament sprema glasati o slanju vojske na granicu.

Nešto poslije ponoći, navodi slovenska policija, u blizini graničnog prijelaza Rigonce, nasuprot hrvatskom prijelazu Harmica, otkriveno je oko 2.000 izbjeglica koji su odvedeni u prihvatni centar u Brežicama, gdje je trenutno oko 3.300 stranaca.

U Austriju je pak po informaciji slovenske vlade prešlo samo oko 2.000 osoba. Ured za informiranje slovenske vlade naveo je da sadašnje stanje prelazi sve prihvatne mogućnosti Slovenije na koje se država pripremala.

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je da će Srbija uputiti prosvjednu notu Hrvatskoj zbog incidenta u kojem je, kako tvrdi, više hrvatskih policajaca u ponedjeljak ušlo na teritorij Srbije kod graničnog prelaza Berkasovo te da su pri tome napali novinare koji su izvještavali o izbjegličkoj krizi.

Kako su prenijeli beogradski elektronički mediji, Stefanović je najoštrije osudio ulazak hrvatskih policajaca na teritorij Srbije u ponedjeljak tijekom dana, ocjenivši da je time bio ugrožen teritorijalni suverenitet Srbije.

Stefanović je, kako prenosi RTS, rekao da će tražiti objašnjenje hrvatske strane, a ako se nešto slično bude ponovilo “policija Srbije morat će reagirati”.

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je, komentirajući incident na granici, izjavio kako hrvatski policajci nisu nikada bili na srbijanskoj strani.

Pojedini beogradski tiskani mediji u utorak na naslovnicama posvećuju veliku pažnju incidentu na srbijansko-hrvatskoj granici, uz ocjene da se dogodio “skandal”, te da su “uz migrante pod palicama i novinari”.

 

Posted by on 2015-10-20. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login