Slovenija: Štitit ćemo svoje more

naftaSlovenska ministrica za okoliš Irena Majcen rekla je da postoji mogućnost da Slovenija uskrati odobrenje za sporne energetske projekte susjednih država ako se ocijeni da oni imaju negativan utjecaj na Sloveniju te da se to odnosi i na crpljenje nafte i plina u Jadranu, te projektiranu gradnju LNG terminala Zaule blizu Trsta.

“Iako su nas susjedne države dužne obavijestiti o prekograničnim utjecajima tih projekata, to nisu učinile, što govori da nas ne smatraju jednako vrijednim partnerima kad se radi o njihovim investicijama na moru”, kazala je Majcen, odgovarajući na pitanja slušatelja Slovenske televizije, u chat-diskusiji na internetu.

Dodala je da namjerava štititi slovensko more pred opasnošću da ga zadese posljedice mogućih ekoloških incidenata, kakvi se mogu dogoditi prilikom crpljenja nafte s platformi u moru jer bi onečišćenje moglo doći do slovenskog teritorijalnog mora.

Protivljenje ekoloških udruženja

Ako bi se investicije Hrvatske i Italije nastavile bez suglasnosti Slovenije, postoji mogućnost da Slovenija to prijavi Europskoj uniji, navela je Majcen, kako prenosi Hina.

Hrvatska je na traženje Slovenije u Ljubljanu dostavila studiju o projektu korištenja ugljikovodika u Jadranu, o čemu se u Sloveniji upravo završava pokrenuta javna rasprava, ali nevladine ekološke udruge u toj zemlji smatraju da studija minimizira potencijalne ekološke opasnosti ako se u Jadranu postave nove platforme za bušenje i nalaženje nafte i plina.

Slovenske ekološke nevladine udruge do sada su za peticiju protiv novih bušotina na Jadranu pod motom ” SOS za Jadran – Spasimo zajedničko more” skupile skoro 11.000 potpisa.

Posted by on 2015-04-27. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login