Slovenija za 2015. planira deficit od 1,35 milijardi eura

Slovenija Ljubljana

Slovenija Ljubljana

Slovenska vlada u ponedjeljak je definirala ključne elemente za donošenje proračunskog rebalansa za 2015. koji će konačno prihvatiti i poslati u parlament do kraja januara iduće godine.

Planirani maksimalni rashodi iznose 9,85 milijardi eura, dok će prihodi biti za 1,35 milijardi eura manji od rashoda, što znači da bi proračunski deficit iznosio 2,8 posto BDP-a, iznio je na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade ministar financija Dušan Mramor.

On je utvrdio da će vlada održati takav deficit kojim ispunjava odredbe fiskalnog pakta i pravila Evropske unije iako nije u cijelosti uspjela uvjeriti sindikate javnog sektora u potrebu smanjenja plaća, te odustala od većeg povećanja tzv. ekoloških taksi.

Proračunska potrošnja kod svih proračunskih stavki bit će limitirana u prva tri mjeseca iduće godine, a ministarstva su pozvana da podnesu plan prihoda i svoj financijski plan za 2015.

Za dio slovenskog udjela u financiranju programa koji će u 2015. dobiti sredstva iz evropskih fondova koristit će se kredit od 500 miliona eura koji je Sloveniji 2012. odobrila Evropska investicijska banka (EIB), odlučila je slovenska vlada.

Proračunski planovi za iduću godinu uračunali su i veće troškove zbog kamata na kredite, te sredstva za odštetu “izbrisanima”, neslovencima koji su nakon osamostaljenja Slovenije bili izbrisani iz registra stanovništva, što ih je Sloveniji naložio Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu.

Posted by on 2014-12-27. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login