Slovenski pčelari električnim ogradama protiv neželjenih posjeta medvjeda

Slovenija je svojim pčelarima donirala 40 električnih ograda kako bi svoje košnice obranili od šteta koje im nanose smeđi medvjedi.

medvjedDonacija preko slovenskog Šumarskog instituta omogućena je sredstvima iz transregionalnog ekološkog programa DinAlp u kojemu sudjeluju Austrija, Slovenija i Hrvatska. Košnice štiti dva metra visoka ograda od pocinčane žice koja se preko akumulatora napaja strujom napona 5 volti.

Električni napon kod medvjeda izaziva slabi šok kad se dotakne ograde, pa se pčelari nadaju da će neželjenih gostiju njihovih pčelinjaka ubuduće biti znatno manje. U Sloveniji se po podacima pčelarskog saveza godišnje podnese od 300 do 800 zahtjeva za povrat štete koju medvjedi počine u pčelinjacima, u visini nekoliko stotina tisuća eura. Iako je svežder koji hranu traži u šumi, medvjed se kad je gladan približava naseljima, a ponekad hranu traži u kontejnerima za kućne otpatke.

Uz ovce i koze posebna su mu poslastica pčelinja legla i med. Trećina svih odštetnih zahtjeva zbog divljih životinja u Sloveniji ide na račun medvjeda, a ostalu štetu počine vukovi. Prema nekim procjenama u Sloveniji živi oko 500 smeđih medvjeda. Zbog prevelike populacije i ugrožavanja naselja zadnjih se godina odredi odstrijel oko 100 jedinki godišnje.

Posted by on 2015-12-05. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login