Slovenski studenti će za rad imati penzioni staž

Ljubljana

Ljubljana

Na rad studenata i učenika preko studentskih servisa u Sloveniji po novim će se pravilima izdvajati i doprinosi za penziono i zdravstveno osiguranje, a određena je i minimalna vrijednost satnice od 4,5 eura brutto, što je 3,8 eura u netto iznosu, određuje sporazum koji su potpisali predstavnici vlade i studentskih organizacija.

Poslodavci će na studentski rad plaćati doprinos za penziono osiguranje od 8,85 posto, a studenti i učenici dodatnih 15,5 posto, no unatoč tome takav oblik rada za poslodavce će ostati među najjeftinijim, objavilo je u priopćenju ministarstvo za rad i socijalnu skrb.

Predsjednik vlade Miro Cerar kazao je da potpisani sporazum vidi kao velik korak u reguliranju povremenog rada studenata i dokaz da se mogu sklapati međugeneracijski dogovori.

Do sada se na studentski rad plaćala samo koncesijska taksa u ukupnoj visini 25 posto.

Slovenska vlada u četvrtak je produžila i važenje mjera stimilacije poslodavaca koji redovno zapošljavaju mlade, a na osnovi kojih je u zadnjih godinu dana dobilo posao 2.500 mladih.

Posted by on 2014-12-03. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login