Slovenski turistički biseri poručuju domaćim gostima da ih izbjegavaju ljeti

Bled

Bled

Turistički radnici iz Bleda i Bohinja, koje Slovenci često nazivaju alpskim turističkim biserima, pozivaju domaće goste da jednodnevne izlete radije planiraju za jesen jer su ljeti hoteli puni stranaca, a lokalne ceste preopterećene što izaziva gužve, kolone i zastoje.

Kako je  izjavio Matjaž Berčon, v. d. direktora Turizma Bled, zadnjih dana broj turista na Bledu za 50 posto je veći nego lani, pa su hoteli, ali i privatni smještaj prepuni.

“To jedva možemo izdržati. Od skretanja s autoceste do Bleda često za tih nekoliko kilometara treba voziti više od pola sata. Zato apeliramo na slovenske, posebno dnevne goste da razmisle i da nas za svoju destinaciju umjesto ljeti možda izaberu na jesen, zimi ili u proljeće”, kazao je Berčon.

Slično razmišlja i načelnik Bohinja Franc Kramar koji upozorava da je to područje dio Triglavskog nacionalnog parka u kojemu vrijede posebni propisi zaštite prirodnog okoliša, što je u doba masovnog dolaska jednodnevnih turista izletnika teško kontrolirati.

“Predložit ću općinskom vijeću da donese mjere kojima ćemo ubuduće postrožiti uvjete za dolazak osobnim vozilima u Bohinj”, kazao je Kramar.

Objasnio je da razmišljaju o znatnom povećanju cijena parkiranja uz jezero, ali i drastičnog povećanja kazna za pogrešno parkiranje koje sada iznose 80 eura.

Kramar kaže da neki posjetitelji ne uvažavaju dobra pravila ponašanja i odnose se neodgovorno prema prirodi i privatnoj imovini.

Tako sada svi žele parkirati u centru Bohinja, umjesto u susjednom Ukancu, gdje besplatno parkiralište gotovo zjapi prazno, iako od njega do samog Bohinja i Bohinjskog jezera mogu stići lokalnim autobusom, upozorio je.

Posted by on 2017-08-11. Filed under Ekonomija, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login