Slučaj Dobrovoljačka: Dva viđenja istog događaja

DobrovoljačkaNa događaj u bivšoj sarajevskoj ulici Dobrovoljačka prilikom povlačenja vojnika bivše JNA iz Kasarne Bistrik 22 godine se različito gleda, u zavisnosti od entiteta do entiteta. Za predstavnike vlasti Republike Srpske nema dvojbe. Prema riječima Petra Đokića, ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS-a, u toj ulici je 3. maja ubijeno devet pripadnika bivše JNA.

„Činimo to ove godine, činićemo svake godine, zato što svi oni koji su nevino stradali u ratu u BiH ne treba da budu zaboravljeni i treba odati počast svima njima, posvetiti im dužnu pažnju i pomenuti njihova imena na mjestima gdje su stradali“, kaže Đokić.

U Federaciji BiH, pak, smatraju, da se pripadnici bivše JNA 3. maja nisu ponašali u skladu sa dogovorom.

„Može biti 150 priča raznih, ali u globalu je jedna priča, a to je da su oni izašli van dogovora kao vojna formacija, totalno naoružani, i to u trenutku kad više nisu priznati kao ta neka JNA koja ide i provocira i puca okolo“, objašnjava Željko Živković, nekadašnji pripadnik Zelenih beretki.

Iako politički predstavnici iz Republike Srpske kažu da se radi o pogibiji devet osoba, Milutin Kukanjac, nekadašnji komandant Druge vojne oblasti, koji je i naredio povlačenje JNA iz glavnog grada BiH, u jednom od posljednjih intervjua o tome je rekao:

„U toj Dobrovoljačkoj ulici oni su napali jedno sanitetsko vozilo. Poginuli su jedan vojnik – Tomović Zdravko iz Han Pijeska, tri pukovnika – Šokić Miro, Radulović dr. Budimir i Mihajlović Boško, i jedan potpukovnik – Jovanić Boško, i jedna žena, muslimanka – Šuko Nurmela, koja je došla iz Zagreba sa tom komandom i ona je rekla: ’Ja neću nikakvu drugu vojsku, ja idem sa mojom vojskom, pa neka poginem.’ Znači šest osoba je stradalo – od 261.“

Trećeg maja 1992. trebala je biti izvršena razmjena tadašnjeg vojnog vrha Druge vojne oblasti i vojnika iz Kasarne Bistrik u zamjenu za zarobljenog predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića. Nakon što je razmjena dogovorena, dvije kolone iz suprotnih pravaca su krenule, ali je transporter u kojem se nalazio Milutin Kukanjac zaustavljen kod pošte. Zoran Čegar, tadašnji zamjenik komandanta za specijalne jedinice, prisjeća se susreta sa Kukanjcem:

„Kukanjac se prepao, plače. Počela je konverzacija između mene, rahmetli predsjednika i Sabine, njegove kćerke, Zlatko Lagumdžija je šutio. Bilo je jako napeto stanje. Ja sam rekao Kukanjcu doslovno ovako: ’Slušaj me, ja ti sad poklanjam život. Idući put kad te sretnem – ili ja ili ti.’“

Ni do danas nije poznato po čijem nalogu ili samonicijativnom činu je prekršen dogovor o razmjeni. Prije dvije godine, Tužilaštvo BiH je donijelo naredbu o obustavi istrage u slučaju Dobrovoljačka za 14 osoba. Za naš program, Boris Grubešić, portparol te pravosudne institucije, tada je izjavio:

„Nakon opsežne istrage, naredba o obustavi istrage protiv navedenih osumnjčenih donesena je na temelju 352 izjave svjedoka, te 412 materijalnih dokaza koji uključuju dokumente, video zapise, presretnute razgovore i druge dokazne materijale.“

Dvije godine kasnije, Grubešić navodi kako je podnesen prigovor na ovu odluku i da se trenutno odlučuje o cijelom slučaju, ali da je istraga o Dobrovoljačkoj nastavljena dok se ne pronađu počinioci i odgovorni za ubistvo sedam i ranjavanje 14 osoba.
Jovan Divjak i Ejup Ganić su bili među 14 osoba protiv kojih je Tužilaštvo BiH obustavilo istragu za slučaj Dobrovoljačka. Ganić, član Predsjedništva BiH tokom rata, je zbog slučaja Dobrovoljačka, 2010. uhapšen u Londonu, na osnovu optužnice iz Srbije, a u martu 2011., na bečkom aerodromu, po istom osnovu, uhapšen je i Jovan Divjak. I britansko i austrijsko pravosuđe su utvrdili kako nema osnova da njih dvojica budu isporučeni Srbiji.

Inače, u koloni koja se povlačila iz Sarajeva prema Lukavici, koja je bila pod kontrolom jedinica bivše JNA i bosanskih Srba, bila je 261 osoba.

Haški sud je ustanovio da je kolona JNA u Dobrovoljačkoj bila legitimna vojna meta.

rse / bih-x

Posted by on 2014-05-08. Filed under Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login