Smanjen broj malinara u Žepču, u pčelarstvu znatno bolja situacija

Broj proizvođača maline na području Opštine Žepče se u posljednje dvije godine znatno smanjio zbog smanjenja cijene maline na našim prostorima. Stanje u pčelarstvu znatno je bolje, ali i dalje nedovoljno kako bi zadovoljilo troškove pčelara.

maline
maline

Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) su istakli da se cijena meda stabilizovala posljednjih godina, ali da problem nastaje kada nastupi loša godina.

Predstavnici INZ predstavili su djelatnost i aktivnosti Instituta proteklih dana na specijalizovanom sajmu u Žepču, “Danima meda i maline”, koji je okupio više od 80 izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine.

Na sajmu su predstavljene stručne, a opet pojednostavljene i proizvođačima razumljive publikacije o zaštiti pčela od hemijskih sredstava, specifičnostima uzgoja malina, ali i drugi promotivni materijali INZ-a, od onih koji tretiraju problem ambrozije, ali i onih koji tretiraju oblasti veterinarstva ili zaštite zdravlja ljudi.

Kao sastavni dio manifestacije „4. Dani maline i meda 2019.“ održan je stručni skup “Klasteri – pokretači razvoja poljoprivrede na primjeru „Agroklastera“ d.o.o. Vukovarsko-srijemske županije”, gdje su se mogla čuti i iskustva i mišljenje brojnih učesnika.

Iz INZ-a su istakli da će i u budućem periodu pružiti značajnu stručnu pomoć i biti na usluzi svim proizođačima bilja i poljoprivrednicima, jer, kako su rekli, rad ovog Instituta počiva na temeljima “Jednog zdravlja”, koje podrazumjeva kontinuiranu i sveobuhvatnu, ali i jedinstvenu brigu o zdravlju i kvalitetu bilja, životinja i ljudi.

Posted by on 2019-07-17. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login