Smanjeni i uvoz i izvoz robe

Bosna i Hercegovina, BiH, izvoz, uvozTransport robe u Bosnu i Hercegovinu i iz nje u proteklom periodu odvijao se otežano zbog poplava koje su zadesile brojna područja.

Prvog dana poplava, kako nam je kazao Zijad Sinanović, direktor Sektora za transport i komunikacije VTKBiH, nekolicina prevoznika zaglavila je između dva granična prelaza, gdje nisu imali kontakta ni sa kim, jer su bili udaljeni od naseljenih mjesta.

Velike štete

– Uz pomoć granične policije su se izvukli, ali važno je da nisu paničili. Oni koji su se vraćali koristili su alternativne pravce, ali problem je i dalje bio sa putevima koji su bili uništeni. Stanje je i dalje jako loše i naravno da je u proteklom periodu smanjen i ulaz i izlaz robe. Kao što je i poznato, ulaz robe koja je namijenjena za humanitarne svrhe imao je prioritet, kazao je Sinanović.

Ono što je sigurno jeste da će i ovaj sektor pretrpjeti velike štete, a kako je kazao Sinanović, još se skupljaju prijave šteta.

– Brojnim prevoznicima uništena su vozila, objekti i oprema, pitanje je kako će uopšte nastaviti raditi, dodao je Sinanović.
Kontaktirali smo i Upravu za indirektno oporezivanje, gdje su nam kazali kako će krajem sljedeće sedmice imati tačne podatke o tome za koliko je smanjen promet robe i u odnosu na koji period.

Na pitanje šta misli o inicijativi Vlade FBiH za povećanje akcize od 0,10 KM po litru goriva, a što bi išlo za gradnju autoceste, Sinanović je kazao kako su prevoznici izričiti o tom pitanju te kako to ni po koju cijenu neće dozvoliti, jer bi njena primjena, smatraju, bila pogubna za sve bh. prevoznike i vodila bi njihovom uništenju.

Inicijativa

– Prevoznici su iznenađeni tom inicijativom i poslali su dopis Vladi da nema utemeljenih razloga za dizanje cijena goriva, te kako nije logično da budu opterećeni za pogonsko gorivo, jer ionako plaćaju visoke naknade za korištenje autocesta FBiH. Odbor Udruženja međunarodnih cestovnih prevoznika tereta VTKBiH nedavno je na sjednici poručio Vladi FBiH da će, ukoliko se ogluši na njihove zahtjeve, organizovati blokade i štrajkove na graničnim prelazima naše zemlje, kazao je Sinanović.

Međutim, ta inicijativa je podnesena prije nego su se desile poplave u BiH, stoga se prevoznici nadaju da neće doći do njenog daljeg razmatranja.

– Bilo bi jako neozbiljno sada o tome razgovarati ili poskupljivati gorivo u ovakvoj situaciji. Svjesni smo da, ukoliko bi gorivo poskupjelo, poskupjele bi i druge usluge i roba, a to u ovom trenutku nikome ne odgovara, zaključio je Sinanović.

Posted by on 2014-06-02. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login