Smokve prirodni eliksir mladosti

smokveSvježe smokve, posebno ljubičaste, odličan su izvor polifenolnih antioksidanata i flavonoida, imaju i visok nivo vitamina A, E, K koji pomažu da se iz organizma izbace slobodni radikali, čime štite tijelo od oštećenja i infekcija. Svježe, kao i suve smokve sadrže značajne nivoe vitamina B kompleksa, kao što su niacin, piridoksin, folati i pantotenska kiselina.

Sadrži važne vitamine B-grupe, vitamin C i beta-karotin. Od minerala sadrži kalcijum, kalijum, magnezijum, fosfor, gvožđe i bakar. Količina magnezijuma u suvim plodovima smokve je tri puta veća nego u svežim. Zato su suve smokve važan izvor ovog minerala neophodnog za održavanje mišića, krvnih sudova, nervnih ćelija….

Pokazalo se da listovi djeluju antidijabetski, da osim šećera snižavaju trigliceride u krvi, održavaju kosti u dobrom stanju, pomažu u snižavanju povišenog krvnog pritiska, liječe čir, hemoroide, zatvor, bronhitis. Eliksir djeluje kompleksno, reguliše sve funkcije organizma, normalizuje metabolizam, pa se preporučuje dijabetičarima i osobama sa povišenom tjelesnom težinom, kao preventiva za održavanje dobrog zdravlja.

 

Posted by on 2014-06-02. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login