Snage novog libijskog režima naišle na snažan otpor u Sirtu

LibijaSnage novog libijskog režima naišle su na snažan otpor u Sirtu, rodnom gradu Moamera Gadafija, a tokom noći odjekivale su eksplozije raketa i artiljerijska paljba.

U borbama su poginula najmanje 24 pripadnika snaga Nacionalnog prijelaznog vijeća, dok je više od 40 osoba ranjeno, a među njima i jedan francuski snimatelj, prenosi AFP.

Snage lojalne Gadafiju pružile su snažan otpor hiljadama boraca novog režima.

”Izvjestan napredak je ostvaren, ali Gadafijevi snajperisti i dalje ostaju problem”, navode pripadnici Nacionalnog prijelaznog vijeća.

Snage lojalne Gadafiju u subotu su izvele žestoku kontraofanzivu i na Bani Valid, nekadašnje uporište bivšeg libijskog vođe, gdje je takođe bilo dosta mrtvih i ranjenih.

Nove libijske vlasti nemaju informaciju o tome gdje se nalazi svrgnuti libijski vođa Moamer Gadafi, a žestoke borbe oko Sirta i Bani Valida su podstakle spekulacije da bi mogao tamo da se nalazi, javio je AP.

Posted by on 2011-09-18. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login