Snijeg izazvao probleme u saobraćaju širom BiH

snijeg BiHSnijeg, koji je padao skoro dva dana u središnjim dijelovima BiH, izazvao je probleme na putevima, a poledica u planinskim predjelima znatno je otežala odvijanje saobraćaja, potvrdili su u BIHAMK-u.

Najviše problema bilo je na putevima od Sarajeva prema Tuzli, Rogatici i Foči, kao i magistralnim putevima Bosanski Petrovac – Lanište – Ključ, SarajevoKonjic (Ivan) i Slatina – Gornji Vakuf/Uskoplje (Makljen), pišu Nezavisne novine.

Na širem području Romanije i Kupresa, kao i na većini dionica preko prijevoja za teretna vozila obavezno je korištenje lanaca. Jak vjetar stvarao je snježne nanose na dionicama Ripač – Vrtoče, Bosanski PetrovacDrvar, Kupres – Šuica i Glamoč – Mlinište, ali su putevi prohodni.

“Ekipe putne operative nalaze se na terenu i intervenišu na svim dionicama gdje je to neophodno”, kazali su u BIHAMK-u, te savjetovali vozače da opreznije voze, te da se na put ne kreće bez zimske opreme.

Zbog velikih snježnih padavina, gdje je visina snježnog prekrivača dostigla jedan metar, u Han Pijesku je proglašeno stanje elementarne nepogode, neka domaćinstva ostala su i bez električne energije, a loša situacija je i na području opštine Srebrenica.

Ahmed Đipa, portparol KJKP “Rad” u Sarajevu, kazao je da Zimska služba ovog preduzeća uspješno obavlja poslove čišćenja snijega, ali da i građani treba da se uključe da očiste prilaze svojim kućama i poslovnim prostorima, te da uklone parkirana vozila uz saobraćajnice kako bi mašine mogle neometano čistiti ulice.

“Na terenu je 39 specijalnih vozila za čišćenje snijega, a 220 radnika čisti ručno. Sve saobraćajnice prvog i drugog prioriteta u Kantonu Sarajevo su očišćene i prohodne za vozila. Očišćen je i jedan dio saobraćajnica trećeg prioriteta, a i padinski dijelovi KS”, rekao je Đipa.

U narednih nekoliko dana veoma hladno

Iz Hidrometeorološkog zavoda FBiH kažu da će u narednih nekoliko dana biti veoma hladno, te da će padavine oslabiti.

U petak će jutarnja temperatura iznositi od minus 11 do minus dva stepena, a dnevna od minus tri do tri stepena iznad nule. U subotu se očekuje još veći pad temperatura, posebno u jutarnjim satima i do minus 13 stepeni, zbog čega se očekuje mnogo leda na cestama.

Martin Tajs, stručnjak za kvalitetu zraka u Hidrometeorološkom zavodu FBiH, kaže da je zrak u Sarajevu mnogo čistiji zbog vjetra i snijega koji pada, ali da se očekuje kako će situacija biti kritična u narednim danima, jer meteorolozi najavljuju prestanak padavina i veliku hladnoću.

Elementarna nepogoda

Goran Ašonja, načelnik opštine Han Pijesak, proglasio je juče stanje elementarne nepogode zbog velikih snježnih padavina, koje su prouzrokovale kvar na dalekovodima.

Zbog snježnih padavina na području opštine Han Pijesak od juče je bez struje oko 600 domaćinstava, dok centar grada i prigradska naselja nemaju vodu.

U kvaru su desetkilovoltni dalekovodi Ljekovac i Pjenovac.

Boban Matić, upravnik Poslovnice “Elektrodistribucije” u Han Pijesku, rekao je da struje nema na vodovodima Kraljeva gora i Štekavac, tako da centar grada i prigradska naselja nemaju vodu.

U Komunalnoj policiji navode da je put do pojedinih sela neprohodan zbog snježnih nanosa, a mašine su na terenu i rade na čišćenju snijega.

Visina snijega u Han Pijesku je 91 centimetar.

Posted by on 2012-01-26. Filed under Bosanski Petrovac, Bosna i Hercegovina, Drvar, Foča, Glamoč, Gornji Vakuf / Uskoplje, Han Pijesak, Ključ, Konjic, Kupres, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login