Snijeg na olimpijskim planinama

snijeg, JahorinaSinoć je na olimpijskoj planini Jahorini palo 16 centimetara sniježnog pokrivača. Temperature su bile odgovarajuće tako da je cijelu noć radio i sistem za vještačko osnježavanje – kazala je Feni rukovodilac prodaje i marketinga Olimpijskog centra Jahorina Zorica Jovanović.

Ističe da od jutros na Jahorini ima skijaša. Trenutna temperatura je minus 9 stepeni celzijusa, a sistem za vještačko osnježavanje i dalje radi.

Kada je u pitanju vertikalni transport danas radi lift Poljice, šestosjed Poljice, Ogorjelica 2 dvosjed i lift Željo.

“Staze su dosta dobre. Narednih dana očekujemo nastavak sniježnih padavina koje će svakako dobro doći. Najavljeni su i veliki temperaturni minusi tako da će i sistem za vještačko osnježavanje raditi punim kapacitetom kako bi se staza Prača i prevojnice Ogorjelice 1 i Ogorjelice 2 prekrile i vještačkim snijegom i obezbjedilo što bolje skijanje na Jahorini. Imamo nove najave gostiju za naredni period” – kazala je Jovanović.

Naglasila je da se narednih dana očekuje dobra posjećenost na Jahorini i kada su u pitanju gosti koji će boraviti više dana ali i kada su u pitanju dnevni gosti-gosti iz lokala koji dođu isključivo da uživaju u skijanja i šetnji na snijegu i čistom planinskom vazduhu.

Od 1. do 11. februara na Jahorini će biti održana i manifestacija “Studentska zima” koja će okupiti veliki broj mladih na planini.

Visina snijega jutros na olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu je 6 centmetara, ali to nije dovoljno da počne uređenje staza.

“Trenutno radimo na proizvodnji vještačkog snijega jer je temperatura jutros minus 3 stepena” – kazala je Feni glasnogovornica KJKP ZOI 84 Muamera Šehić.

Dodaje da proces proizvodnje vještačkog snijega otežava jak vjetar.

“Nadamo se da će vjetar prestati u toku dana i da ćemo proizvesti dovoljne količine vještačkog snijega, ali da će biti i novih prirodnih padavina tako da ćemo moći što prije urediti skijalište, odnosno pustiti staze ili barem dio staza u funkciju” – potcrtala je Šehić.

Ističe da zasada ne može reći kad će skijalište biti pušteno u funkciju s obzirom da još uvijek nema dovoljno snijega.

“O sve tome ćemo blagovremeno obavijestiti javnost” – dodala je Šehić.

Posted by on 2014-01-25. Filed under Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login