Snijeg “zaključao” Lukomir

Lukomir zimaLukomir su od prije par dana napustili njegovi stanovnici, i dvadeset kuća u bjelašničkom selu na 1.495 metara nadmorske visine bit će zaključane do proljeća.

Samo dvije porodice su ostale u svojim kućama, zbog stada ovaca koja su im izvor prihoda. Nas troje, muž, sin i ja smo ostali u svojoj kući, imamo 100 ovaca, i kako nije bilo snijega ostali smo duže zbog ispaše stada – kazala je u razgovoru za Fenu 66-godišnja Raza Masleša.

Njena dva sina, unuk, snaha, ona i muž se izdržavaju od prihoda koje im donosi stočarstvo. Prije desetak dana Razin drugi sin, unuk i snaha otišli su u Tarčin sa dvije krave. I Ibro Čomor sa suprugom je ostao u Lukomiru. Ima stado od 300 ovaca, a i on će uskoro zaključati svoju kuću. Njih, ukupno petero, u dvije kuće u Lukomiru ostali su još neki dan, prije, kako kaže Raza velikih snjegova. A obzirom da je snijeg od jučer intenzivnije padao, i oni će morati sa stadom ovaca krenuti u Tarčin gdje će provesti zimu.

Do ponedjeljka se moglo do Lukomira doći autom, a od utorka teško da terenski džip može proći, kaže Raza.

Predstojeća zima bit će peta po redu tokom koje 22 kuće u Lukomiru od novembra do aprila ili maja bivaju zaključane, a selo ostaje okovano višemetarskim nanosima snijega. Stanovnici Lukomira zimu provode u Tarčinu, Hadžićima i Vlakovu.

Ljeti u lukomirskim torovima u 15 domaćinstava ima oko 3.000 ovaca, u štalama je desetak krava. Selo Lukomir je proglašeno nacionalnim spomenikom kojeg čine 96 stambenih i poljoprivrednih objekata i zgrada bivše škole, nekropola sa 18 stećaka na lokalitetu Vlaško groblje i nekropola sa devet stećaka na lokalitetu Jezerine. To je posljednje autentično bosansko selo s kućama zidanim od kamena i krovovima od šindre.

Lukomir je udaljen od Sarajeva oko 50 km, a od Konjica 35 km. Smješten je na litici kanjona Rakitnice, između dva vrha, Lovnica (1.856 m nv) i Obalj (1.896m nv).Omiljena je destinacija planinara koji ga pohode tokom cijele godine, te biciklista, motorista, stranih turista koji ljeti dolaze u Lukomir gdje uživaju u pogledu na kanjon Rakitnice, i vidokrugu koji za lijepog vremena seže do “mostarskih vrata” i Prenja, Visočice, Krvavca, Oblja.

Posted by on 2015-11-26. Filed under Hadžići, Konjic, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login