Snimljen dokumentarni film o legendarnoj grupi Zlatni Prsti

Tacno u centarRođeni zaječarac Marko Grujić poslednjih desetak godina nastanjen u Čikagu gdje studira režiju snimio je dokumentarni film o svojim sugrađanima, legendarnoj grupi Zlatni Prsti.

“Tačno u centar” glasi naziv filma“ o najvećem bendu iz najmanjeg grada”, kako su sami Prsti rekli.

U vremenu kada je Rock and Roll bio vodeći muzički žanr u bivšoj Jugoslaviji, Zaječar je dobio Gitarijadu i Zlatne Prste. Iako mnogi ne znaju, između Gitarijade i čuvene grupe stoji znak jednakosti, jer su Prsti direktni ‘krivci’ za nastanak sada nadaleko poznate Gitarijade, najdugovječnije manifestacije tog tipa u Evropi, a članovi grupe između ostalog u filmu pričaju i o samim počecima Gitarijade koja se ove godine održava po 46. put.

Zlatni Prsti su bili jedan od vodećih sastava sedamdesetih godina prošlog vijeka, a prepoznatljiv zvuk i specifičan stil pjevanja idejnog vođe grupe Moše Radenkovića odvajali su ih od drugih. Vrijeme je učinilo svoje i danas mali broj zaljubljenika rock muzike novije generacije zna za grupu Zlatni Prsti, a osnovni motiv Marka Grujića prilikom odluke da snimi ovaj film bio je da otrgne od zaborava čuveni sastav i nove naraštaje upozna sa njihovim radom i značajem za rock kulturu na ovim prostorima.

Naziv filma potiče od istoimene pjesme – “Tačno u centar”, iz 1985. godine sa nikad objavljenog albuma, a same članove grupe iznenadila je činjenica da njihov mladi sugrađanin koji boravi u Čikagu poseduje ovaj materijal.

Marko Grujić studira režiju u Americi i ovo mu je prvi dugometražni i dokumentarni film.

“Ovo mi je prvi, a možda i posljednji dokumentarac. Činjenica da sam iz Zaječara i da nema nijednog video zapisao o Zlatnim Prstima na neki način me je natjerala da ispričam njihovu priču”, rekao je Grujić istakavši da je odrastao uz pjesme ove grupe.

U filmu se ekskluzivno može čuti i nova pjesma Momčila Moše Radenkovića koji i dan danas svira i komponuje.

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=x_je7PAg3Nk

Posted by on 2012-06-11. Filed under Film & Muzika, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login