Snježne lavine i jak vjetar najveći problem

snijeg, puteviVeliki broj putnih pravaca u Bosni i Hercegovini i jutros je neprohodan ili zatvoren za saobraćaj, a najveće probleme stvaraju snježne lavine i jak vjetar koji pravi nanose.

Na području Foče neprohodni su svi regionalni putevi, kao i put od Sarajeva prema Foči, dionica Trnovo – Dobro Polje – Miljevina, upozoravaju iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Neprohodan je i magistralni put Gacko – Foča, Gacko – Nevesinje i Nevesinje – Mostar. Na području Nevesinja i Kalinovika svi putni pravci su neprohodni, kao i regionalni putevi Bileća – Berkovići – Stolac, Ljubinje – Bileća, Zelengora – Čemerno i Kifino Selo – Ulog preko prevoja Morine.

Dežurne ekipe preduzeća za puteve maksimalnim angažovanjem ljudstva i mehanizacije nastoje da osposobe ove putne pravce, ali vjetar, lavine i niske temperature otežavaju i usporavaju njihov rad i djelovanje posipnog materijala.

Zbog snježnih nanosa ili lavina u prekidu je saobraćaj na dionicama magistralnih puteva: Konjic – Jablanica – Mostar, Livno – Šujica – Kupres, Kupres – Bugojno, Livno – Tomislavgrad, Gornji Vakuf/Uskoplje – Prozor i Stolac – Neum.

Svi regionalni i lokalni putevi na području Neuma i Ravnog zatvoreni su sa saobraćaj, kao i i regionalni putevi Olovo – Ribnica, Glamoč – Drvar i Tomislavgrad – Prozor.

Na putnim pravcima Sarajevo – Konjic, Sarajevo – Pale, te na putevima od Mostara prema Širokom Brijegu, Čitluku i Stocu saobraća se odvija otežano – jednom trakom.

Veoma niske temperature otežavaju i rad zimskih službi, jer dolazi do smrzavanja goriva u radnim mašinama.

Za teretna vozila sa prikolicom i za šlepere zabranjeno je saobraćanje preko planinskih prevoja.

Iz Auto-moto saveza apeluju da se na put ne kreće bez veće potrebe.

Na putevima na kojima se odvija saobraćaj ima ugaženog snijega i polidice na kolovozu.

Rješenjem federalnog Ministarstva prometa i komunikacija proglašeni su zimski uslovi za vožnju na svim magistralnim putevima na području Federacije BiH, te se zabranjuje kretanje za zglobne autobuse, teretna vozila i šlepere.

Za saobraćaj su zatvoreni i granični prelazi Prisika – Aržano,Hum – Šćepan Polje, Gorica – Vinjani i Bosansko Grahovo – Strmica. Na ostalim graničnim prelazima saobraćaj se odvija usporeno.

Posted by on 2012-02-05. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login