Sok od paradajza – idealan napitak nakon treninga

sok od paradajza Istraživanja su pokazala kako sok od paradajza pomaže tijelu pri obnavljanju više nego energetska pića i slični napitci.

Stručnjaci kažu kako paradajz sadrži bitne nutrijente koji mišićima pomažu kod obnove te snižavaju krvni tlak. U jednom grčkom istraživanju provedenom na petnaest sportaša tokom dva mjeseca, pri čemu je devet pilo sok od paradajza, a šest energetska pića, dokazano je kako su oni koji konzumiraju ovaj prirodni sok imali brže rezultate kod obnove mišića i regulacije šećera u krvi nakon napornog treninga.

Paradajza je bogat vitaminom C,B i K, te natrijem, kalijem, željezom, magnezijem i kalcijem.

Osim toga, tu je i likopen koji pomaže u borbi protiv srčanih bolesti i raka. On umanjuje mogućnost srčanog udara, pomaže pri borbi s rakom prostate i čuva moždane funkcije u starijim godinama, pa ga je dobro što češće konzumirati na bilo koji način.
Bilo da je pripremljen kao salata, juha ili dodatak jelima, paradajz će uvijek imati pozitivan učinak na tvoje tijelo. Najpraktičniji je svježe pripremljen sok koji možeš uzeti u teretanu i popiti ga prije i nakon treninga.

Isprobaj ovaj ukusan recept!

Potrebni sastojci:

1 kg zreog paradajza
1 šoljica narezanog celera
1/3 šoljice narezanog luka
2 kašike šećera (po ukusu)
1 čajna kašikica soli
prstohvat crnog bibera
malo Tabasco umaka, oko 6 do 8 kapi (po ukusu)

Priprema:
Sve sastojke stavi u veliki lonac, kuhaj s povremenim miješanjem dok cijela smjesa ne postane potpuno jušna (potrebno je oko 25 minuta). Prelij u drugu posudu kroz cjediljku, te dobro ohladi u hladnjaku. Prekrivena smjesa na hladnoj temperaturi može trajati sedam dana.

Posted by on 2014-01-17. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login