Šokantni podaci o ‘korektivnom silovanju’ u Južnoj Africi

 Mvuleni Fana

Mvuleni Fana

‘Korektivno silovanje’ je izraz koji je nastao početkom 2000. godine u Južnoj Africi, a riječ je o činu kojim se lezbijke pokušava preobratiti na heteroseksualnost. Naime, u Južnoj Africi sve su učestaliji slučajevi u kojima grupe muškaraca siluju lezbijke kako bi ih ‘vratili na ispravan put’.

Uprkos tome što su Ujedinjeni narodi prije više od jedne decenije upozorili da je ‘korektivno silovanje’ zločin, broj ovih slučajeva se nije smanjio, te su postali dio katastrofične južnoafričke statistike.

Južna Afrika je država s najvećim brojem silovanja na svijetu – 500.000 godišnje, odnosno svakih 17 sekundi u toj se državi dogodi jedno silovanje, a još mračnija statistika govori da će svaka druga stanovnica Južna Afrike biti silovana barem jedan put u životu.

Upravo zato je fotografkinja Clare Carter za Independent napravila priču o silovanim lezbijkama koje su ispričale svoja stravična iskustva. Među njima je Mvuleni Fana koju su silovala četiri muškarca nakon što se vraćala s nogometnog treninga.

‘To se dogodilo jedne noći, silovali su me jedan po jedan i ostavili u nesvijesti. Kada sam ujutro došla sebi, sva izubijana i pretučena sjećala sam se samo kako su mi rekli prije nego su me silovali da ću nakon onog što mi namjeravaju napraviti konačno postati prava žena’, ispričala je Mvuleni Fana.

Za razliku od mnogih žena u Južnoj Africi sa sličnim iskustvom, Mvuleni Fana je imala sreću, jer je preživjela. U posljednjih 15 godina više od trideset lezbijki u Južnoj Africi je ubijeno zbog svoje seksualne orijentacije.

Jedan od najgorih slučajeva bio je slučaj gay aktivistice Sizakele Sigase i njezine djevojke. Ispred kafića u kojem su bile dočekala ih je grupa muškaraca, a kada su izašle van grupno su ih silovali, pretukli, mučili, vezali ih njihovim donjim rubljem i pucali im u glavu. Niko nikada nije osumnjičen ni osuđen za ovo okrutno ubojstvo.

Posted by on 2014-01-06. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login