Solakova suspenzija ne znači ništa, ako će sistem ostati isti, a afere samo gomilati

Vlada Federacije BiH suspendovala je danas direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka. Odluka je donesena nakon afere “Respiratori” koja je uzbrukala javnost, a koja je pritom još jednom ogolila realnost u kojoj živimo.

Fikret Hodžić i Fahrudin Solak
Fikret Hodžić i Fahrudin Solak

Tamo gdje podobni nabavljaju neupotrebljive respiratore, a od pandemije se stvara poslovna prilika za nabavke svih neophodnih stvari, ovakva vijest izazove isključivo jedno pitanje. Šta dalje? Hoće li se čitav lanac ljudi suspendovati i jesmo li svjesni koliko potencijalnih „Solaka“ ima u BiH?

Nedugo nakon informacije o smjeni, stigla je i ona gotovo uobičajena za naše društveno „uređenje“. Solak će dobijati punu direktorsku platu bez obzira na suspenziju. Eto primjera i ministru Košarcu, koji će moći odahnuti nakon afere „Korona party“, jer čak i da izgubi poziciju, primanja neće.

Istovremeno premijer Federacije Fadil Novalić izjavio je da u tom entitetu imaju duplo više izgubljenih radnih mjesta, ali i duplo više ukupno zaposlenih od Republike Srpske. Što je objektivno gledano, nula, kao i ona od življenja u kompletnoj BiH.

Samo dan prije toga, Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine komentarisao je rad Fadila Novalića izjavljujući
„To što Fadil ne zna staviti masku nije razlog da se realni rezultat dovede u pitanje“

A “realni rezultat” nakon svih navedenih izjava je suvišno i komentarisati.

Koliko zapravo u sistemu ima „Solaka“ i šta možemo naučiti nakon svih afera za vrijeme pandemije, za BUKU je komentarisao novinar Ajdin Kamber, navodeći kako ovo nije prvi put da vladajući političari u BiH iskorištavaju vanredne situacija kako bi otimali novac građana u BiH.

„Namješteni tenderi, izbjegavanje procedura i zakona, nenamjensko trošenje novca, sklapanje sumnjivih ugovora i poslova i ostale slične radnje su omiljena zanimacija ovdašnjih političara i tajkuna u proteklih nekoliko decenija. U državi u kojoj čovjek završi u zatvoru za metar drva, dok su slobodni oni koji su oteli milione. Vanredne situacije, poput epidemije koronavirusom, dođu im idealno za obavljanje brojnih nezakonitih radnji daleko od očiju javnosti.“

Dodaje kako smo svjedoci da se proteklih dana nižu brojne afere i gdje su u izuzetno netransparentnim i sumnjivim radnjama nestale ili uzaludno potrošene desetine miliona maraka – novca građana ove zemlje.

„Novinari su uradili odličan posao u proteklom periodu u razotkrivanju brojnih kriminalnih radnji iako su im vlasti na sve moguće načine nastojale otežati posao. Vlade i krizni štabovi su održavali press konferencije bez prisustva medija, na novinarska pitanja dostavljena putem e-maila i ona koja im se nisu sviđala ne bi ni čitali ni odgovarali, na događaje su pozivali odabrane medije, a tokom policijskog sata mnogi novinari se nisu mogli kretati ni izvještavati. Uprkos tome mediji otkrili su brojne nezakonitosti u proteklom periodu, a za mnoge nikada nećemo ni saznati.”

Sada su prema njegovim riječima na redu tužilaštva i sudovi, a ovo predstavlja veliki test za njih na kojem ostaje vidjeti u kolikoj mjeri su nezavisni, da li će sprovesti istrage do kraja i hoćemo li u konačnici imati sudski epilog i krivce.

„Postavlja se i pitanje ko je sve bio uključen u posljednje afere i namještene poslove i kod koga je završio novac građana i da li će i ovaj put nekažnjeno proći glavni akteri pljački građana. Smjena ili suspenzija bilo koga ne znači ništa ukoliko se stvari ne budu mijenjale iz korijena, jer će doći možda i gori.“

Zaključuje kako samo sistematska promjena, poštivanje zakona, nezavisno tužilaštvo i sudstvo, pa i izlazak građana na izbore i promjena dosadašnjih mogu dovesti da malih pomaka, inače ćemo uskoro gledati naredne epizode besramnih pljački građana.

Posted by on 2020-05-13. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login