Solidarnost s novinarkom Janusz

Paulina Janusz

Paulina Janusz

Povodom hajke koju je pokrenuo Face TV Senada Hadžifejzovića protiv novinarke Pauline Janusz, novinari i aktivisti civilnog društva u regiji poslaili su priopćenje koje prenosimo u cjelosti:

Osuđujemo hajku koju je protiv novinarke Pauline Janusz pokrenuo Senad Hadžifejzović u emisiji Face TV. Zbog prijetnji preko društvenih mreža i javnog poziva na linč Paulina Janusz je na neko vrijeme morala napustiti BiH.

Nakon što je objavila na portalu Media centra Sarajevo tekst Građani u službi građana, mediji u službi ničega u kojem analizira način na koji su mediji u BiH pratili katastrofalne poplave koje su zadesile regiju, uslijedio je talas kritika na njen račun.

Međutim, petominutni prilog Ono se zove Paulina (koji je uklonjen sa youtubea) na Face TV Senada Hadžifejzovića, nekadašnjeg novinara godine u BiH, otvorio je sve ventile ovdašnjeg govora mržnje. Autor priloga Paulinu Janusz je označio kao razbijača BiH, piskarala, skribomana koji je napao novinare te naveo da ima želju za samopromocijom “pljuvanjem po pravim novinarima.“ Čak joj se spočitava da “pažljivo bira kome će se obratiti na ijekavici, a kome na ekavici“, da bi joj na kraju priloga poručili da je “papučarka“.

Ni jednog trenutka u tom huškačkom pamfletu ni jedna teza iz teksta Pauline Janusz nije opovrgnuta, samo je, kao u svakoj propagandističkoj priči, zatrpana gomilom uvreda kako bi se bukom zamaglila suština.

Nakon ovog priloga Paulina Janusz je počela da dobija prijetnje preko društvenih mreža, a hajka je nastavljena na komentarima.

Senad Hadžifejzović i Face TV obračunali su se sa Paulinom Janusz na najprimitvniji način, koji nema veze sa novinarstvom, pri tom plasirajući laži, manipulirajući sa javnošću i huškajući, iako su mogli biti svjesni činjenica kakve bi to moglo imati posljedice.

Paulina Janusz već dvije godine živi i radi u BiH i za tako kratko vrijeme uspjela je isključivo predanim i profesionalnim radom da se izbori za svoju poziciju u medijskom svijetu BiH. Prethodno je živjela i radila u Hrvatskoj i Srbiji. Novinarka je tjednika BH Dani i dopisnica nekoliko regionalnih medija. Zbog svog rada često je meta nacionalista, a poslednji put je protiv nje vođena kampanja na nacionalističkom portalu saff.ba.

Na hajku kojoj je izložena moramo reagirati svi skupa, jer je, u protivnom, samo pitanje vremena ko je sljedeći. Nažalost, svjesni smo činjenice da takav jezik već više od dvije decenije prevladava medijskim prostorom u regiji.

Pozivamo novinarska udruženja u BiH i regiji da se oglase. Ovo nije pitanje nekoliko profesionalaca već cijele novinarske zajednice. Ne pristajemo da poziv na linč postane normalnost u javnom prostoru.

Boro Kontić (BiH)
Igor Lasić (Hrvatska)
Jasna Kovo (BiH)
Gordana Ćosić (Srbija)
Nidžara Ahmetašević (BiH)
Miodrag Sovilj (Srbija)
Faruk Šehić (BiH)
Dino Jahić (Srbija)
Elvira Jahić (BiH)
Nedim Sejdinović (Srbija)
Amila Kahrović-Posavljak (BiH)
Danka Derifaj (Hrvatska)
Franjo Šarčević (BiH)
Tijana Okić (BiH)
Tomislava Sila (Hrvatska)
Refik Hodžić (BiH)
Ana Benačić (Hrvatska)
Emina Žuna (BiH)
Ladislav Tomičić (Hrvatska)
Eldin Hadžović (BiH)
Barbara Matejčić (Hrvatska)
Zoran Ivančić (BiH)
Dušan Komarčević (Srbija)
Senad Pećanin (BiH)
Jelena Svirčić (Hrvatska)
Mirza Purić (BiH)
Rašid Krupalija (BiH)
Ilko Ćimić (Hrvatska)
Lejla Omeragić Ćatić (BiH)
Žarka Radoja (Srbija)
Adi Sarajlić (BiH)
Jerko Bakotin (Hrvatska)
Marija Simanić Arnautović (BiH)
Iva Martinović (Srbija)
Lamija Begagić (BiH)
Mašenjka Bačić (Hrvatska)
Dijala Hasanbegović (BiH)
Maša Durkalić (BiH)
Melisa Skender (Hrvatska)
Aida Kalender (BiH)
Dinko Kreho (Hrvatska)
Aldin Arnautović (BiH)
Aleksandar Saša Brezar (BiH)

 

Javni protest uredništvu Face TV, Hadžifejzoviću i Haliloviću zbog govora mržnje prema novinarki Paulini Janusz

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju javni protest uredništvu Face TV, uredniku Senadu Hadžifejzoviću i novinaru Rašidu Haliloviću zbog korištenja govora mržnje prema novinarki Paulini Janusz i neprofesionalnog reagiranja na njen tekst „Građani u službi građana, mediji u službi ničega“, objavljen na portalu Media.ba.

Pisanje Pauline Janusz o izvjestavanju javnih servisa, radija, TV stanica i drugih medija sa poplavljenih područja u BiH izavalo je različite reakcije u medijskom prostoru BiH, ali se po brutalnošću, uvredama i neprimjerenim  kvalifikacijama izdvojila Face TV,  čiji su novinari, u specijalno pripremljenom TV prilogu, koristili uvrijedljiv i huškački jezik, doveli u pitanje ličnu sigurnost i profesionlani novinarski rad koleginice Janusz.

Posted by on 2014-05-28. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login