Somun izvozni hit sarajevskog Klasa

 somunKompanija Klas d.d. Sarajevo u 2013. plasirala je na tržišta van granica BiH gotovo 3,3 miliona komada somuna.

Iz Klasa ističu da, dok na domaćem tržištu potražnja za somunima raste prvenstveno u vrijeme Ramazana, na inostranim tržištima tokom cijele godine vlada interes za ovim tradicionalnim bosanskohercegovačkim proizvodom.

Rukovodilac Službe izvoza u kompaniji Klas Amer Vlahovljak izjavio je da bilježe kontinuiran rast prodaje dubokozamrznutog somuna na tržištima Danske, Švedske, Francuske, Holandije, Hrvatske, Austrije, Njemačke, Velike Britanije i SAD-a.

“Svake godine dobijemo bar jednog novog kupca ili distributera, a u 2013. to je bio Thiriet, najveći francuski trgovački lanac smrznute hrane. Zanimljivo je da je Thiriet saznao za nas zahvaljujući uspješnoj dugogodišnjoj saradnji Klasa i najveće danske pekare Easyfood, specijalizirane za proizvodnju ekskluzivnih vrsta hljeba i peciva”, rekao je Vlahovljak i podsjetio da Klas posredstvom Easyfooda već desetak godina izvozi somune i krofne na dansko i francusko tržište.

U Klasu tvrde da se s pravom može reći da je somun koji se prema tradicionalnoj recepturi proizvodi u Klasu, pod robnom markom kupca ili pod etiketom “sarajevski”, jedan od najatraktivnijih proizvoda u izvozu.

Navode da se zahvaljujući tehnološkom napretku, somun nakon pečenja, hlađenja i smrzavanja može čuvati 12 mjeseci na temperaturi -180° C, a jednominutnim podgrijavanjem u mikrovalnoj pećnici ili na roštilju dobiva se jednako dobar i konzuman proizvod kao kada je upravo pečen.

Osim kvaliteta, ulaznicu na zahtjevna evropska i svjetska tržišta tom proizvodu osigurava i proizvodnja u skladu s međunarodnom priznatim sistemima upravljanja kvalitetom, kao što su HACCP, Halal i ISO standardi, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Klasa.

Posted by on 2014-02-08. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login