Španci žele zaštititi drijemanje kao kulturno dobro

Španska siesta tj. običaj kratkog poslijepodnevnog odmora mogao bi postati zaštićeni oblik umjetnosti. Madridske vlasti primile su molbu kojom se traži da se siesta proglasi aktivnošću od posebnog kulturnog značaja kako bi je se očuvalo.

siestaMolbu je podnio advokat Daniel Dorado pozivajući se na kontroverznu odluku da se borbe s bikovima stave na isti kulturni nivo sa slavnim madridskim historijskim spomenicima.

– Siesta je kulturna činjenica od posebne važnosti, umjetnost koja zaslužuje zaštitu. Dio je mediteranske i španske kulture od pamtivijeka, rekao je Daniel Dorado namjerno imitirajući argument kojim se opravdava uključivanje borbe s bikovima u listu zaštićenih kulturnih dobara.

Gospodin Dorado tvrdi da je siesta u opasnosti zbog pritiska savremenog načina rada te da bi gubitak poslijepodnevnog odmora mogao dovesti do kolapsa čitave zemlje. S namjerom da ismije zakon koji štiti borbe s bikovima, dodao je da Madrid ima obavezu očuvati siestu i da bi se možda čak trebalo razmisliti o postavljanju kreveta na ulice.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-16. Filed under Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login