Španija: Prethodna turistička sezona najbolja u historiji

Lloret de Mar

Lloret de Mar

Španiju je u periodu jun-septembar posjetio rekordan broj turista, zahvaljujuću čemu je ova ljetnja sezona bila nabolja u istoriji turističkog sektora Španije.

Broj stranih turista tokom četvoromjesečnog perioda porastao je za 6,9 odsto u odnosu na prošlu godinu, na nevjerovatnih 31 milion, navodi se u saopćenju španskog ministarstva za turizam, a prenosi agencija France-Presse.

Najveći broj turista u Španiji bio je iz Britanije, pri čemu je Britanaca bilo 12,4 miliona, Francuza 8,6 miliona, a Nijemaca 8,3 miliona.

Najposjećenije destinacije bile su sjeveroistočna španska pokrajina Katalonija, zatim Balearska ostrva i južna pokrajina Andaluzija sa svojim nadaleko poznatim plažama, prenosi B92.

Tokom prvih devet mjeseci ove godine, Španiju je posjetilo 52,5 miliona turista, što je za 7,4 odsto više u odnosu na isti period lani. Španija je prošle godine privukla rekordan broj međunarodnih posjetilaca od 60,6 miliona, a vlada predviđa da će ove godine taj broj biti premašen.

Prema podacima Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija, Španija je najposjećenija turistička destinacija na svijetu poslije SAD-a i Francuske.

Posted by on 2014-10-24. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login