Španija saziva sastanak lidera BiH u aprilu

EU

EU

Špansko Predsjedništvo EU sazvaće u aprilu novi sastanak sa liderima političkih stranaka u BiH kako bi se ohrabrile reforme u ovoj zemlji, rekao je neimenovani evropski diplomata za DPA.”Podržavamo prijedlog Španije da sazove sastanak sa liderima BiH u aprilu, nakon incijative SAD i EU u Butmiru”, rekao je evropski diplomata na marginama neformalnog sastanka ministara inostranih poslova EU u Kordobi na kome će, između ostalog, biti riječi o Balkanu.

Razgovori u BiH, kako prenosi DPA, biće pokušaj da se oživi takozvani butmirski proces, koji su prošle jeseni pokrenuli SAD i EU, ali koji nije uspio da riješi političku pat poziciju. Njemačka agencija ocjenjuje da bi izbori u oktobru u BiH mogli da oštete politički dijalog.

Uoči današnjeg sastanka u Kordibi, slovački ministar inostranih poslova i bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak rekao je da EU treba zajedno sa SAD, Rusijom i Turskom da pojača pritisak na lidere u BiH.

“Njima je veoma udobno sa trenutnom pat pozicijom i ono što mi – svi međunarodni igrači, treba da uradimo jeste da govorimo jednim glasom, jer dok god lokalni lideri znaju da imaju advokate u međunarodnoj zajednici oni će djelovati podijeljeno i držaće zemlju podijeljenom”, rekao je Lajčak.

Diplomate kažu da evropske zemlje imaju dva načina da ohrabre političare u BiH da postignu sporazum, a to su ukidanje viza za državljane BiH za putovanje u zemlje Šengena i dozvola da se u aprilu krene sa Akcionim planom o članstvu BiH u NATO.

srna / bih-x.info

Posted by on 2010-03-06. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login