Španija se izvukla iz ekonomske krize

Španija, euroCentralna banka Španije je saopćila da je privreda Španije u prvom tromjesečju ove godine porasla najbržim tempom tokom posljednjih šest godina ekonomske krize koja je pogodila tu zemlju, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, prema ovoj instituciji, Španije se izvukla iz dugoročne ekonomske i financijske krize koja je uništila ogroman broj radnih mjesta u toj zemlji.

Prema mjesečnom izvještaju Centralne banke Španije, španska privreda je u prvom tromjesečju zabilježila rast od 0,4 posto na kvartalnom nivou.

Inače, to je najveći rast za jedan kvartalni period od prvog tromjesečja iz 2008. godine kada je ekonomska kriza pogodila Španiju ali i mnoge druge zemlje u Evropi i svijetu.

“U prvom kvartalu 2014. godine, privreda Španije je nastavila putem oporavka, a zabilježena je sve veća normalizacija na finansijskim tržištima kao i konsolidacija tržišta rada”, navodi se u saopćenju Centralne banke Španije.

Prema posljednjih zvaničnim podacima, stopa nezaposlenosti u Španiji je u posljednjem kvartalu 2013. godine je iznosila blizu 26 posto.

Posted by on 2014-04-28. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login